Credit cu gaj

22 februarie 2024 3

Bună ziua. Am cumpărat o mașină în credit și am pus-o în gaj. Nu am achitat ratele la credit de 6 luni, iar acum executorul cere să restitui integral datoria, mai exact 6.500 dolari, până pe 28 februarie. În caz contrar, va depune plângere la procuratură. Eu sunt plecat cu mașina din țară. Prin urmare, executorul nu poate să-mi ia mașină și susține că eu tăinuiesc obiectul pus în gaj. Nu pot să ajung la un acord cu executorul că sa achit datoria peste o lună. Ce se întâmplă dacă executorul depune plângere la procuratură? Voi avea dosar penal? Mulțumesc!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună. Codul penal prevede următoarele:
Articolul 251. Însuşirea, înstrăinarea în cazurile nepermise de lege tăinuirea bunurilor gajate, înghețate,luate în leasing, sechestrate sau confiscate
Însuşirea, înstrăinarea în cazurile nepermise de lege tăinuirea bunurilor gajate, înghețate, luate în leasing, sechestrate sau confiscate ori utilizarea lor în alte scopuri, săvîrşită de o persoană căreia i-au... mai detaliat fost încredinţate aceste bunuri sau care era obligată, conform legii, să asigure integritatea lor,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1350 la 1850 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1000 la 3000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Trebuie să fie dovedite toate elementele componenței de infracțiune pentru a fi pasibilă de răspundere (fapta de tăinure, intenția de a tăinui, vinovăția, subiect). Dacă demonstrați că nu ați avut această intenție și nu ați tăinuit mijocul de transport, atunci nu veți fi atrasă la răspundere.

23 februarie 2024