În privința fratelui sunt pornite proceduri de executare silită

7 februarie 2021 75

Bună ziua. Fratele meu este fidejusor pentru un credit nebancar, plus mai are câteva credite luate pe numele său. Creditorii l-au acționat în judecată, au fost pronunțate hotărâri judecătorești și pornite proceduri de executare silită.
Fratele nu dispune de imobile, are înregistrat pe numele său un automobil, care a fost vândut la piese, dar nu a fost radiat la ASP. O săptămână în urmă la domiciliul nostru s-au prezentat executorul judecatoresc și creditorul (pentru care fratele este fidejusor), dar eu nu le-am permis accesul în casă, fiindcă imobilul îi apartine în exclusivitate mamei (noi avem doar viza de resedinta aici). Ei au lasat o citatie în cutia poștală și au plecat. Întrebarile mele sunt:
1. Poate să intre executorul în domiciliu dacă el nu apartine debitorului si nu este gajat nicaieri?
2. Dacă i se permite, poate sechestra lucruri care nu apartin debitorului (care are viza de resedinta in imobilul vizat)?
3. Dacă răspunsurile la intrebarile 1 și 2 sunt Da, este vreo cale legală ca executorul sa nu mai vina la domiciliul debitorului, de exemplu debitorul poate renunța la viza de resedință sau aceasta îi poate fi retrasă de către proprietarul casei ?
4. Este legal de expediat cereri în format electronic pe adresa de e-mail oficială a executorului în format PDF, semnate cu ajutorul MSign (serviciul guvernamental de semnătură electronică) pentru a debloca conturile salariale sau a cere eliberarea încheierilor pentru a putea deschide carduri (conturi) cu destinatia "proiecte salariale".
Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!

Jurist comments 2

Download discussion
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

1-2. Nu pot fi aplicate măsuri asiguratorii vis a vis de alte bunuri străine decât cele care aparțin exclusiv debitorului.

3. Debitorul deține obligația legală de a comunica domiciliul sau reședința acestuia pentru exercitarea procedurile la care este parte și și-a asumat obligații.

4. Da este legal, mai mult ca... mai detaliat atât că executorul poate aplica sechestru doar asupra 20 % din cuantumul sumei a cardului salarial și 50 dacă există mai multe documente executorii.

8 februarie 2021

Mulțumesc mult Andrei pentru răspunsurile oferite ! Mai am o mică întrebare, când v-a fi exediate cereri/solicitarări (semnate cu semnătura electronică) pe adresa de email a ex.jud., cum se poate de asigurat din timp ca ea a (primito,citito/analizato a efectuat după asta careva mișcări) ca în cazul în care pur... mai detaliat și simplu a ignorato să am probe că în adresa ei/lui a fost depusă cereri/solicitarări și Ex.Jud. nu a oferit raspuns sau nu a întrerins nimic în limita legii, pentru ca ulterior sa fie depusă plângere la UNEJ cu anexarea acestor documente ca probe. Mersi mult !

8 februarie 2021