Credit neachitat

12 aprilie 2020 154

Buna ziua, stimați juriști! Am un credit la o companie de microfinantare, trebuie sa achit 9.000 lei termen de o lună, am achitat 2.500 lei prelungirea pentru 20 zile. Aceste 20 zile au trecut, acum sunt blocat in Cipru. M-au sunat de la compania respectiva că trebuie să achit cât mai repede suma respectiva. Daca nu achit, ei mă dau in judecată. Anterior am incercat sa achit online, dar îmi da eroare. Le-am spus că achit toată suma, inclusiv penalitățile, când revin. E posibil cumva să îmi blocheze cardul bancar? Mai am și alte credite pe care le achit regulat. Cam în cât timp pot fi dat în judecată?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua Mihai,

În cazul în care în Cipru nu lucrează băncile și Dvs nu aveți posibilitatea de a achita creditul atunci aveți dreptul de a suspenda executarea contractului de credit conform art.904 Cod Civil:

”Neexecutarea obligației debitorului este justificată dacă ea se datorează unui impediment în afara controlului debitorului și dacă... mai detaliat debitorului nu i se putea cere în mod rezonabil să evite sau să depășească impedimentul ori consecințele acestuia.

Debitorul are obligația de a asigura ca creditorul să primească o notificare despre impediment și efectele lui asupra capacității de a executa, într-un termen rezonabil după ce debitorul a cunoscut sau trebuia să cunoască aceste circumstanțe. Creditorul are dreptul la despăgubiri pentru orice prejudiciu rezultat din neprimirea respectivei notificări.”

Însă, dacă un asemenea impediment nu există, atunci creditorul are tot dreptul de a pretinde plata creditului, doar că există următoarele momente:

Recomandarea CNPF din 24.03.2020, prevede:

„CNPF vine cu o abordare specială, luând în considerare circumstanțele excepționale, pentru a susține clienții organizațiilor de creditare nebancară și asociațiile de economii și împrumut – beneficiari de împrumuturi/leasing financiar.

Sunt încurajate entitățile de creditare nebancară (organizații de creditare nebancară și asociații de economii și împrumut) să diminueze dobânzile anuale efective cu cel puțin 5%, nefiind aplicate, inclusiv, și penalități sau dobânzi de întârziere, corespunzător perioadei 17 martie 2020 – 31 mai 2020. În același context, se recomandă entităților prenotate să aplice înlesniri la plată pentru creditele existente până la data 30 iunie. Corespunzător, participanților profesioniști respectivi li se oferă un regim facilitar la constituirea provizioanelor suplimentare pentru pierderi la active până la finele acestui an. Determinarea entităților de creditare nebancară să aplice prelungirea/renegocierea contractelor de credit/leasing financiar, acțiune ce nu va avea ca efect clasificarea creditelor într-o categorie mai severă.

Important de menționat faptul că aceste măsuri urmează a fi aplicate individual și selectiv de către entitățile de creditare nebancară, ținând cont de capacitățile proprii ale acestora, fiind asigurată gestionarea prudentă a riscurilor aferente.”

Prin Hotărârea nr. 05-1037 din 31.03.2020 CNPF prevede:

”Aplicarea înlesnirilor la plată (anularea penalităților și/sau a dobânzilor de întârziere) pentru creditele nebancare se efectuează în cazul în care nu sunt achitate de debitor plățile conform graficului în perioada 17.03-30.06.2020.”

Astfel, cum vedeți aceasta este doar o recomandare pentru organizațiile de microfinanțare nu și o obligație.

Puteți însă să invocați aceste prevederi în negocierea unui nou grafic de rambursare cu organizația de microfinanțare la care aveți credit.

La fel, ca o soluție puteți solicita ajustarea contractului în conformitate cu art.1083 Cod Civil RM ținând cont de schimbarea excepțională a circumstanțelor.

Referitor la blocarea cardului - da, cardul poate fi blocat, doar de executorul judecătoresc, atunci când o să fie un titlu executoriu.

Termenul în care o să vă acționeze în judecată - totul depinde de procedura internă a companiei de microfinanțare. Posibil ei să transmită dosarul Dvs la o companie de colectare care o să se ocupe cu datoria Dvs. Aceasta la fel poate să dureze.

Din punct de vedere legal, ei trebuie să vă expedieze o somație de rezoluțiune a contractului de credit și să vă acorde cel puțin 15 zile pentru ca să achitați benevol datoria. Ulterior, dosarul este pregătit pentru a fi depus în judecată (maxim 5 zile).

12 aprilie 2020
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bine ai venit pe yAvo!
•••
Suplimentar, trebuie sa cunoasteti ca asa-numitele plati pentru prelungire - sunt ilegale.
Nu trebuia si nu trebuie in viitor sa achitati careva sume pentru “prelungire”.

13 aprilie 2020