Credit neachitat

13 ianuarie 2019 150

Buna ziua. Asa o situatie penibila: fratele meu a luat cu ceva timp in urma un credit de la o firma. Situatia s-a aflat cand acasa, parintilor, le-a venit o scrisoare de preintimpinare, unde era specificata suma de imprumut+restanta 40.000 lei. Poate compania de creditare scoate la licitatie apartamentul parintilor, unde este scris si el, doar din cauza asta? A mai fost un precedent, cand din cauza unui telefon neachitat tot de el, banca nu a dorit sa-i ofere tatalui meu creditare. Care ar fi iesirea din situatie? Fratele este somer, evident nu are bani sa ii reintoarca, iar implicarea noastra in stingerea restantei este nedorita.

Comentariile juriștilor 7

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
 • Avocat-stagiar
 • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
---
Ce aveti in vedere prin ”fratele e scris in apartament” -
are inscris domiciliul in acel apartament?
sau are o cota-parte drept de proprietate asupra apartamentului?

Numai in al doilea caz poate fi urmarita cota-parte din apartament. Urmarirea va putea avea loc doar in cazul cand va exista o... mai detaliat hotarare judecatoreasca de incasare a datoriei, care va fi pusa in executare silita prin intermediul unui executor judecatoresc.
O iesire din situatie, in acest caz, ar fi ca sa ii fie rascumparata cota-parte de alt coproprietar (de ex de parinti), astfel incat persoana sa nu aiba drepturi asupra acelui bun.

13 ianuarie 2019
Viorica Chirnicinii
 • Parajurist
 • Dreptul civil
 • Dreptul muncii
 • Dreptul familiei

Buna ziua dle Victor. Compania de creditare este in drept de a scoate la licitatie apartamentul parintilor dvs numai in urmatoarele cazuri: cand fratele dvs detine cota parte din apartament (apartamentul a fost primit mostenire, a fost cumparat de dlui...) sau in cazul cand fratele a participat la privatizarea apartamentului... mai detaliat si a devenit proprietar in asa fel. La fel vedeti cine a fost persoana garant cand a fost luat creditul.

14 ianuarie 2019

Multumesc mult! Apartamentul a fost prevatizat recent, eu cu mama am participat la prevatizare, partea fratelui fiind reprezentata de mine, prin procura. Acum in acte cota este 1:3. Poate mama ca proprietar exclude o persoana? Si daca da, va influenta asupra hotaririi judecatii?

14 ianuarie 2019
Silviu Potîrniche
 • Avocat-stagiar
 • Dreptul civil

Verificati in Registrul bunurilor imobile, de la oficiul cadastral, daca este sau nu inregistrat ca co-proprietar.

14 ianuarie 2019
Viorica Chirnicinii
 • Parajurist
 • Dreptul civil
 • Dreptul muncii
 • Dreptul familiei

Mama dvs e coproprietar, adica ii apartine la fel ca si dvs 1/3 din apartament. Unicul lucru ce se poate face e sa achitati datoria fratelui si partea lui de apartament sa devina proprietatea dvs . Alfel banca va pune sechestru pe partea de apartament a fratelui. Apoi o va... mai detaliat scoate in vinzare.

14 ianuarie 2019

Care ar fi rezolvarea dn punct de vedere judiciar? Pot sa fac acest lucru, dar trebuie sa astept initializarea procesului de judecata? Sau ma pot intelege direct cu compania de credit?

14 ianuarie 2019
Silviu Potîrniche
 • Avocat-stagiar
 • Dreptul civil

Dle Victor, intai de toate asigurati-va ca in Registrul bunurilor imobile este inregistrat ca coproprietar fratele dvs.
De multe ori, chiar daca persoana participa la privatizare, in Registrul bunurilor imobile se înregistrează doar părinții.

Asta e primul pas care trebuie să-l faceti.

Daca este inregistrat ca coproprietar, trebuie sa instraineze (vanzare sau... mai detaliat donatie) cota-parte altui coproprietar.

Excluderea coproprietarului, din punct de vedere juridic, presupune sa îl dați in judecată pe fratele Dvs, respectiv nu știu daca va interesează asa solutie.

15 ianuarie 2019