Credit neachitate

25 martie 2018 57

Buna ziua. Am luat un credit de 6 mii de lei pentru o perioada de 6 luni, din care am achitat numai o singura luna. Cand am imprumutat banii locuiam la niste rude in apartament, dupa care s-a intimplat ca ei au fost nevoiti sa se intoarca de peste hotare si noi am fost nevoiti sa luam un apartament in chirie si nu am avut posibilitate sa achit acest credit. Am copilas mic de un anisor si 4 luni si nu pot munci la moment ca sa intorc acesti bani si compania nu a vrut sa-mi mai dea un termen pentru a-l achita. Timp de 7 luni de la 6 mii mi-au crescut penalitati de 20 de mii. Cum pot rezolva aceasta problema? Multumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Buna Rodica,
Penalitățile și comisioanele cu siguranță sunt suficient de mari și abuzive. Dacă nu ajungeți la o înțelegere cu creditorul și aceasta vă acționează în judecată, invocați faptul că penalitățile, comisioanele și alte plăți aferente sunt suficient de mari, la fel vedeți dacă nu este exagerat de mare dobânda... mai detaliat aferentă împrumutului.
invocați aceste momente și solicitați în instanță diminuarea acestora în baza art. 630 cod civil al RM:
Articolul 630. Reducerea clauzei penale
(1) În cazuri excepţionale, luîndu-se în considerare toate împrejurările, instanţa de judecată poate dispune reducerea clauzei penale disproporţionat de mari. La reducerea clauzei penale, trebuie să se ţină cont nu numai de interesele patrimoniale, ci şi de alte interese, ocrotite prin lege, ale creditorului.
(2) Nu se admite reducerea penalităţii în cazul în care aceasta a fost plătită.

Totodată vedeți și următoarele legi:
http://lex.justice.md/document_rom.php?id=546986A0%3A88685EC5

http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=342268

26 martie 2018