Credit nerambursat

16 aprilie 2024 3

Buna ziua. Am contractat un credit si nu am achitat nicio rata. Recent a fost aplicat sechestru pe contul de salariu (pe care aveam in jur de 5.000 lei). Spuneti-mi, va rog, pana la ce suma se poate opri sau cate procente poate sa ia executorul din salariu. Suma datoriei este 9.900 lei.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna Iulia, executorul poate să incaseze suma de 9 900 lei, onorariul lui constituie suma de 10% de la sumă, dar să fiți atenntă, excutorul poate să facă abuz de serviciu și să incaseze mai mult. Din salariu executorul poate să incaseze până la 20%, așa e prevăzut în Codul... mai detaliat de executare Articolul 106. Cuantumul reţinerilor din salariul şi din alte venituri

ale debitorului

(1) Cuantumul reţinerilor din salariu şi din alte venituri se calculează din suma pe care debitorul urmează să o primească.

(2) Din salariul şi din alte venituri ale debitorului pot fi reţinute, în baza unui document executoriu, nu mai mult de 20%, iar în baza cîtorva documente executorii, nu mai mult de 50% din cuantumul lor pînă la achitarea deplină a sumei urmărite.

(3) În caz de urmărire a pensiei de întreţinere, a sumelor pentru repararea prejudiciului cauzat prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, precum şi în legătură cu pierderea întreţinătorului, şi a sumelor pentru repararea daunei cauzate prin tîlhărie sau prin sustragere de bunuri, reţinerea constituie nu mai mult de 70% din salariu şi din alte venituri.

(4) Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi în privinţa pensiilor de orice fel, precum şi a sumelor cuvenite în baza dreptului de autor, a dreptului de inventator sau de inovator.

17 aprilie 2024