Credit nerambursat

4 mai 2023 154

Buna ziua. Nu am rambursat un credit si creditorul m-a actionat in judecata. Dupa pronuntarea hotararii, mi-a fost blocat cardul salarial. Suma datoriei este de 48.000 lei. Am vorbit cu executorul si acesta mi-a cerut sa achit integral datoria. Nu a acceptat sa retina 50% din salariu si ma ameninta cu executarea silita prin urmarirea bunurilor care imi apartin. Mi-a spus de asemenea ca se calculeaza o dobanda pentru fiecare zi de intarziere. Este legal sa calculeze dobanzi dupa pronuntarea hotararii judiciare? Ce sa fac in situatia descrisa, daca nu am toata suma necesara pentru stingerea datoriei?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună. Din situația descrisă de Dvs executorul acționează ilegal, or în baza unui titlu executoriu se permite încasarea doar a 20% din salariu.
Trebuie de contestat încheierea executorului.
Articolul 106. Cuantumul reţinerilor din salariul şi din alte venituri ale debitorului (1) Cuantumul reţinerilor din salariu şi din alte venituri se calculează din... mai detaliat suma pe care debitorul urmează să o primească. (2) Din salariul şi din alte venituri ale debitorului pot fi reţinute, în baza unui document executoriu, nu mai mult de 20%, iar în baza cîtorva documente executorii, nu mai mult de 50% din cuantumul lor pînă la achitarea deplină a sumei urmărite. (3) În caz de urmărire a pensiei de întreţinere, a sumelor pentru repararea prejudiciului cauzat prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, precum şi în legătură cu pierderea întreţinătorului, şi a sumelor pentru repararea daunei cauzate prin tîlhărie sau prin sustragere de bunuri, reţinerea constituie nu mai mult de 70% din salariu şi din alte venituri. (4) Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi în privinţa pensiilor de orice fel, precum şi a sumelor cuvenite în baza dreptului de autor, a dreptului de inventator sau de inovator.

Referitor la dobândă, executorul are dreptul să calculeze dobînzi, penalităţi, alte sume rezultate din întîrzierea executării unei obligaţii ce decurge dintr-un document executoriu.

Articolul 24. Calcularea dobînzilor, penalităţilor şi altor

sume rezultate din întîrzierea executării

(1) La cererea creditorului, executorul judecătoresc este în drept să calculeze şi să încaseze dobînzile, penalităţile şi alte sume rezultate din întîrzierea executării, în funcţie de rata inflaţiei şi în conformitate cu art. 619 din Codul civil. Cererea privind calcularea sumelor rezultate din întîrzierea executării poate fi depusă doar executorului judecătoresc ce deţine documentul executoriu prin care se stabileşte obligaţia principală, pînă la stingerea acesteia. Sumele menţionate se calculează de la data la care hotărîrea judecătorească a devenit definitivă sau, în cazul celorlalte documente executorii, de la data la care creanţa a devenit exigibilă (scadentă) şi pînă la data plăţii efective a obligaţiei cuprinse în orice document dintre acestea, în perioada de calcul fiind inclusă şi durata suspendării procedurii de executare, în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

4 mai 2023