Credit nerambursat al sotului

18 ianuarie 2023 81

Buna ziua. Sotul a contractat un credit de la o companie nebancara, fara a ma informa asupra acestui fapt si nu l-a rambursat. Sunt in drept companiile de colectori sa-mi retina salariul pentru rambursarea creditului mentionat? Pot colectorii sa aplice sechestru pe bunurile care sunt inregistrate pe numele meu si au fost dobandite prin mostenire?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Fiecare soţ răspunde pentru obligaţiile proprii cu bunurile proprietate personală şi cu cota-parte din proprietatea în devălmăşie, care poate fi determinată de către instanţa judecătorească la cererea creditorului.
Soţii răspund cu întreg patrimoniul lor pentru obligaţiile care au fost asumate în interesul familiei, fie şi numai de unul dintre ei, dacă... mai detaliat prin aceasta au sporit bunurile comune ale soţilor.

Companie de colectare nu are dreptul să rețină mijloace financiare din salariul Dvs (este ilegal, chiar dacă unele companii introduc în somațiile de plată astfel de amenințări), întrucât aceasta se face doar de către executorul judecătoresc în baza unui document executoriu (de exemplu: hotărâre judecătoreasca de încasare a datoriei; titlu executoriu).
Persoana obligată să achite datoria este soțul Dvs care a contractat creditul, respectiv în privința lui se intentează procesul judiciar și cel de executare.

19 ianuarie 2023