Credit prin Prima Casă

13 februarie 2023 89

Bună ziua. Cu 3 ani in urmă, am apelat la programul Prima Casă pentru a procura un apartament cu rambursarea creditului într-o perioada de 25 ani. Primii 2 ani achitam o rată lunară de 3.300 lei. Acum, de mai mult de jumătate de an, rata lunară constituie 5.600 lei, ca să nu mai pomenim de serviciile comunale. Înțelegem că nu banca e de vină că a crescut rata BNM. Care ar fi soluția în această situație? Cine este vinovat și cine trebuie să răspundă? Mulțumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Diana.
Întrebarea dumnevoastră e dureroasă, dar retorică. Acestea sunt subtilitățile ratei flotante.
Din punct de vedere legal, nu este vinovat nimeni. Toate rigorile au fost respectate.
Din practică rezultă că au fost respectate cerințele art. 13 al Legii nr. 202 din 12-07-2013 privind contractele de credit pentru consumatori care prevede:
Articolul 13.... mai detaliat Reguli privind contractele de credit cu dobîndă flotantă

În contractele de credit cu dobîndă flotantă se vor aplica următoarele reguli:

a) dobînda va fi compusă dintr-un indice de referinţă, stabilit conform metodologiei Băncii Naţionale a Moldovei, la care creditorul poate adăuga o anumită marjă fixă pe toată durata derulării contractului;

b) modul de calcul al dobînzii trebuie indicat în mod expres în contract, cu precizarea periodicităţii şi/sau a condiţiilor în care survine modificarea ratei dobînzii flotante, atît în sensul majorării, cît şi în cel al reducerii acesteia;

c) elementele care intră în formula de calcul al dobînzii flotante şi valoarea acestora vor fi afişate pe site-urile şi la toate oficiile creditorilor.

Soluții...
1. să majorați veniturile - practic imposibil deoarece o condiție a programului ,,Prima casă” este angajarea într-o funcție publică, iar salariile nu au tendința de a se alinia la rata creditului.
2. să reziliați contractul de credit - perspectivă neîmbucurătoare deoarece apartamentul va fi luat de bancă în contul datoriei (este grevat cu gaj).
3. să achitați în continuare în speranța că rata va scădea în viitorul apropiat.

14 februarie 2023