Credit rambursat

22 august 2023 3

Buna ziua. Recent am terminat sa rambursez un credit care a fos luat cu gaj. I-am cerut creditorului confirmare precum ca am rambursat creditul, dar mi-au spus ca trebuie sa ma adresez la executorul judecatoresc si sa cer o confirmare de la acesta. Executorul judecătoresc, insa, mi-a cerut sa-i achit o suma de bani, dupa care imi va elibera confirmarea solicitata. Este legala toata aceasta procedura? De ce trebuie sa-i platesc executorului judecatoresc? Multumesc.

Jurist comments 1

Download discussion
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua. Din motiv că nu ați achitat în termen, dosarul a ajuns la executorul judecătoresc, iar onorariul pentru lucrul efectuat de către executor se achită de către debitor din motiv că aceste cheltuieli au apărut ca urmare a neexecutării în termen a datoriei.
Articolul 38. Onorariul executorului judecătoresc

(1) Onorariul executorului... mai detaliat judecătoresc este încasat de la debitor, dacă legea nu prevede altfel, în temeiul unei încheieri emise de executorul judecătoresc, în toate cazurile de stingere, totală sau parţială, a obligaţiei stabilite în documentul executoriu sau de încetare a procedurii de executare.

(2) Pentru documentele executorii cu caracter pecuniar, onorariul executorului judecătoresc va fi calculat în cotă procentuală din suma datoriei stinse, după cum urmează:

a) pentru sumele de pînă la 100.000 de lei, onorariul va constitui 10% din suma stinsă. În toate cazurile, cu excepţia documentelor executorii privind încasările periodice şi încasarea amenzilor, onorariul nu va fi mai mic de 500 de lei. În cazul documentelor executorii privind încasarea amenzilor, onorariul nu va fi mai mic de 200 de lei;

b) pentru sumele cuprinse între 100.001 lei şi 300.000 de lei, onorariul va fi de 10.000 de lei plus 5% din suma ce depăşeşte 100.001 lei;

c) pentru sumele de peste 300.000 de lei, onorariul va fi de 20 de mii de lei plus 3% din sumele ce depăşesc 300.000 de lei, dar nu va fi mai mare de 300.000 de lei.

23 august 2023