Credite achitate cu greu

20 iunie 2021 113

După hotărârea instanței, creditul in mărime de 48.000 lei a ajuns la executor. Acesta a blocat cardul de pensie, cardurile salariale al meu și a soției. Executorul spune că are dreptul să oprească 50 % de pe fiecare card. Creditul a fost pentru construcția serei prin programul FIDA. In urma calamităților naturale, 2 ani la rând am rămas cu datorii la bănci. Sunt corecte acțiunile executorului? Sunt într-o situație complicată. Dacă cineva din juriști poate să mă ajute, sunt gata să plătesc în afara platformei.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor

Buna ziua Iurie,

Legea prevede că executorul poate urmari din salariul şi din alte venituri ale debitorului, în baza unui document executoriu, nu mai mult de 20%, iar în baza cîtorva documente executorii, nu mai mult de 50% din cuantumul lor pînă la achitarea deplină a sumei urmărite.

La fel, in cazul... mai detaliat pensiei, executorul nu poate urmari partea pensiei în mărimea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, cu excepţia cazurilor de încasare a pensiei de întreţinere.

Respectiv, daca nu exista acordul Dvs pentru reținerea a mai mult de 20% din salariul Dvs, executorul nu poate reține 50% cum mentionati in speța.

La fel, Dvs. mentionati ca executorul a blocat si cardul salarial a sotiei, ceea ce este ilegal, in cazul in care ea nu este parte la contractul de credit sau nu este fidejusor.

Pentru mai multe detalii ma puteti contacta pe email.

O zi buna!

21 iunie 2021