Credite executate silit

25 aprilie 2019 78

Bună ziua! Soțul meu (de jumătate de an) are nenumărate credite pentru care este executat silit (am aflat astăzi de pe portalul Curții de Apel Suceava), 3 de anul acesta, 1 de anul trecut și unul din 2017. Dupa nunta am ridicat imediat casa cu bani din terenuri vândute de mine. Eu înainte de nunta știam de un credit neplătit și am fost împreună la notar unde am făcut contract prenupțial. Ce urmează pentru el acum și care sunt riscurile mele? Vă mulțumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Buna Dna Ionela

De fapt, situați Dvs nu este deloc simplă și implică elementul de extraneitate datorită cetățeniei române a unuia sau ambilor soți.
Întâi de toate urmează a fi clarificate câteva aspecte și anume:
1. Sunteți cetățean al Republicii Moldova, al României sau le dețineți pe ambele? Dacă da, atunci ce care... mai detaliat dintre aceste state aveți cele mai strânse legături juridice?
2. Cotractul matrimonial a fost autentificat de către un notar din România sau Republica Moldova? Casa a fost construită până la sau ulterior încheierii contractului matrimonial?
Analizați regimul juridic al bunurilor mobile și imobile, precum și a oricăror altor venituri dobândite de către fiecare dintre soți în timpul căsătoriei. Pentru a avea o certitudine în acest sens, vă recomand să contractați un avocat din țara în care acest contract a fost autentificat notarial șîntrucât aceasta cel mai probabil guvernează regimul juridic la bunurilor.
3. Bunurile imobile (terenurile) vândute erau din Republica Moldova sau România?
4. Casa a fost construită în Republica Moldova sau România?

În cazul obținerii unei hotărâri judecătorești creditorii vor prezenta spre urmărire documentele executorii către un executor judecătoresc competent în acord cu legile române.
Totodată, dacă soțul deține priprietăți sau obține venituri pe teritoriul Republicii Moldova și creditorii află sau cunosc deja, atunci aceștia pot solicita recunoașterea și încuviințarea executării silite a hotărârii judecătorești străine(române) în Republica Moldova.
Astfel, bunurile și veniturile soțului Dvs. vor putea fi urmărite atât în România, cât și în Republica Moldova, dacă acesta este cetățean al Republicii Moldova sau deține bunuri pe teritoriul acestui stat.

25 aprilie 2019