Credite nerambursate

13 septembrie 2022 70

Buna ziua. Am mai multe credite, la care nu achit ratele de ceva timp. Sunt angajata oficial. Pot creditorii sa sustraga salariul meu de pe cardul salarial in vederea stingerii datoriei sau sa aplice sechestru pe acesta pana nu rambursez in intregime datoria?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

In primul rind creditorii nu au cum sa sustraga salariul debitorilor :).
Urmarirea salariului are loc in baza unui titlu executoriu de catre Executorii Judecatoresti


Mai jos vedeti prevederea din Codul de executare referitor la urmarirea salariului. .

Articolul 106. Cuantumul reţinerilor din salariul şi din alte venituri ale debitorului

(1) Cuantumul reţinerilor... mai detaliat din salariu şi din alte venituri se calculează din suma pe care debitorul urmează să o primească.

(2) Din salariul şi din alte venituri ale debitorului pot fi reţinute, în baza unui document executoriu, nu mai mult de 20%, iar în baza cîtorva documente executorii, nu mai mult de 50% din cuantumul lor pînă la achitarea deplină a sumei urmărite.

(3) În caz de urmărire a pensiei de întreţinere, a sumelor pentru repararea prejudiciului cauzat prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, precum şi în legătură cu pierderea întreţinătorului, şi a sumelor pentru repararea daunei cauzate prin tîlhărie sau prin sustragere de bunuri, reţinerea constituie nu mai mult de 70% din salariu şi din alte venituri.

(4) Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi în privinţa pensiilor de orice fel, precum şi a sumelor cuvenite în baza dreptului de autor, a dreptului de inventator sau de inovator

14 septembrie 2022