Credite nerambursate

17 octombrie 2023 3

Buna ziua. Am contractat mai multe credite de la companii nebancare. Pana in luna august am achitat ratele cu regularitate, dar de atunci am probleme financiare si nu le pot achita. Unul din creditori ma ameninta ca ma va da in judecata. Pot sa raman fara casa daca nu am achitat creditele atata timp?

Jurist comments 1

Download discussion
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua. În primul rând creditorul trebuie să obțină o hotărâre de câștig în instanța de judecată. Mai apoi, transmite dosarul la executorul judecătoresc. Doar executorul poate aplica sechestru sau a recurge la vânzarea imobilului.
Însă, dacă această casă este unica Dvs locuință care o dețineți în proprietate și suma datoriei... mai detaliat nu depășește 12 salarii medii lunare (140 400 lei) - bunul nu poate fi urmărit (vândut) de către executor.

Articolul 89. Bunurile debitorului care nu pot fi urmărite
(1) Nu pot fi urmărite următoarele bunuri ale debitorului persoană fizică:k) bunul imobil cu destinație locativă în care debitorul are stabilit domiciliul, cu condiția ca debitorul și soţul/soţia, copilul minor, inclusiv cel adoptat, sau persoana aflată la întreţinerea debitorului să nu aibă o altă locuință în proprietate sau în folosință, iar valoarea prevăzută în documentele executorii conform cărora este sechestrat să nu depășească 12 salarii medii pe economie, măsurile asigurătorii asupra bunului menținându-se pe durata executării, fără a afecta dreptul de posesie și folosință al debitorului.

18 octombrie 2023