Credite nerambursate și acțiunile executorilor

6 decembrie 2022 307

Bună ziua! Am contractat mai multe credite, atât de la bănci, cât și de la companii nebancare. Din cauza anumitor circumstanțe neprevăzute, nu am fost în stare să achit ratele lunare și respectiv contractele eu fost reziliate, dosarele expediate în judecată și a fost aplicat sechestru pe conturile bancare. Întrebarea mea este următoarea: eu am salariu lunar, care este înghițit automat de actele de executare (adică venit este). În același timp am în proprietate un teren (care cel mai probabil este urmărit). Atâta timp cât executorii extrag lunar veniturile mele salariale, aceștia pot purcede la vânzarea imobilului?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna Alex, eu vă aduc lacunoștință ce spune Codul de executare, există cuantumul în jude de 20%, executorul e în drept să râdice din contulbancar. Articolul 106. Cuantumul reţinerilor din salariul şi din alte venituri ale debitorului
... mai detaliat (1) Cuantumul reţinerilor din salariu şi din alte venituri se calculează din suma pe care debitorul urmează să o primească.
(2) Din salariul şi din alte venituri ale debitorului pot fi reţinute, în baza unui document executoriu, nu mai mult de 20%, iar în baza cîtorva documente executorii, nu mai mult de 50% din cuantumul lor pînă la achitarea deplină a sumei urmărite.
(3) În caz de urmărire a pensiei de întreţinere, a sumelor pentru repararea prejudiciului cauzat prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, precum şi în legătură cu pierderea întreţinătorului, şi a sumelor pentru repararea daunei cauzate prin tîlhărie sau prin sustragere de bunuri, reţinerea constituie nu mai mult de 70% din salariu şi din alte venituri.
(4) Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi în privinţa burselor, pensiilor de orice fel, precum şi a sumelor cuvenite în baza dreptului de autor, a dreptului de inventator sau de inovator.

7 decembrie 2022