Cu ce acte pot dovedi dupa divort ca numai eu am contribuit la procurarea apartamentului

1 februarie 2019 84

Buna ziua. M-am casatorit in 1986, 6 ani am lucrat in Moldova, dar casnicia nu a mers. In 1992 am emigrat, 6 ani am lucrat ilegal. Castigul il trimiteam acasa, a fost cumparat un apartament la Soroca, care a fost inregistrat pe maica-mea, pe urma dat ca mostenire fiicei, o alta garsoniera am primit de la stat. Aceste imobile au fost instrainate fara participarea mea si respectiv nu am primit nimic. Cu sotia am rupt definitiv relatiile din 1998-99, dar fara divort. Din 1998 am devenit legal si am hotarat sa divortez, dar am obtinut divortul in octombrie 2004. Din 2001 am avut o activitate economica individuala, pana in 2012. Prin 2002, numai din banii mei, am procurat un apartament in Chisinau unde a locuit fiica mea studenta, pe care tot timpul am ajutat-o, din 2010 locueste impreuna cu sotul tot acolo. In paralel, cu banii mei am crescut o nepoata de la sora, pot sa zic orfana cu parintii vii (tatal a parasit-o pe cand era prunc, maica-sa s-a imbolnavit si s-a pensionat handicapata). In divortul din 2004 am mentionat, ca vreau sa legalizez o situatie reala, deoarece de mult timp (vre-o 10 ani) nu locuim impreuna si in momentul de fata nu stiu unde se afla, ceea ce corespundea realitatii. Dupa ce a vandut apartamentele din Soroca, sotia si-a cumparat apartament in Atena (mult timp dupa divort). Acum a emigrat in Austria si lucreaza acolo. Sa cedeze de buna voie cota ei parte la notar nu vrea, sa schimbam apartamentele (sa mi-l dea mie pe cel din Atena si sa-l ia pe cel din Chisinau, care e mai scump, tot nu vrea). Fiica are un copil si mai asteapta unul si pleaca din apartament, pentru ca este mic. Respectiv, vreau sa vand apartamentul. Am multe acte doveditoare oficiale despre veniturile mele, despre transferurile banesti, fotografii, martori , mesterii care au lucrat, vecinii, colegi - atat in Chisinau, cat si in Atena - care dovedesc ca numai eu am contribuit la procurarea si renovarea apartamentului. Ea nu a contribuit si nici nu poate dovedi cu nimic vreo contributie. Cum pot sa o scot din coproprietate (unde nu a contribuit cu nimic) ca sa pot vinde apartamentul? Prin hotarare arbitrara, ori act notarial, ori oricum trebue sa mergem in instanta? In 2013 am avut un accident cu traume si acum sunt pensionat in Grecia cu invaliditate de 50%. Cred ca ea nu poate sa castige, dar chiar daca castiga vreo 25% din cota ei parte, va fi o nimica in comparatie cu timpul, nervii, banii si reputatia risipita. Dar nu intelege, nu vrea. Cum sa procedez, ce acte trebue sa adun si care e procedura, cat dureaza, costurile s.a.m.d.? Poate imi recomandati un avocat specializat pe asa cazuri. Va multumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Bina ziua,
Problema este una complicata din punct de vedere a faptului că, chiar dacă în timpul casatoriei lucrează doar un soț, bunurile dobîndite, constituie avere comună.
Pentru a putea face proba solicită, urmează a interpela multă informație ce ține de trecutul soților, cu precizie a fiecaruia în parte. Este imposibil de... mai detaliat a menționa expres care sunt actele necesare, acestea urmînd a fi accesate pe parcurs, pentru a putea proba faptul lipsei unui interes al soției cît și contribuții în viața de familie a acesteia.
Altă metodă ar fi oferirea bunului pentru rascumparare a cotei dumneavoastră, sau obligarea vînzării cotei soției catre dumneavoastră.
Urmeaza a studia cu amănunt actele ce le dețineți pentru a încerca de format o poziție, or, reieșind din cele enunțate, soluționarea amiabilă a cauzei nu este posibilă.

1 februarie 2019