Prin decizia consiliului local la 5 martie 2018, din initiativa primarului s-a redus funcția de inginer funciar, din motivul ca este nevoie de jurist. Pe 6 martie primarul emite dispozitia de disponibilzare. Cancelaria de stat trimite notificare de abrogare a decizie, dar la consiliu nu este introdusă, nu este discutată, dar în procesul-verbal din 9 mai 2018 figureaza. Pe data de 8 iunie 2018 este emisa dispozitia de eliberare. Am dat în judecată la 10.09.2018. Vreau să-mi explicați dacă n-a expirat termenul de adresare în judecata si dacă s-a respectat HG nr.201 prin care se reglementează procedura de lichidare a functiei.
Feloteia Filip
Bună ziua!
Mai întâi de toate, urmează a stabili dacă a fost respectată procedura de reducere sau lichidare a funcției ocupate anterior de dvs., în conformitate cu Legea nr. 158 din 04.07.2008 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public,
și anume:
Articolul 63. Eliberarea din... mai detaliat funcţia publică
(1) Persoana/organul care are competenţa legală de numire în funcţie va dispune eliberarea din funcţia publică printr-un act administrativ, care se comunică funcţionarului public în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere, însă anterior datei eliberării din funcţia publică, în următoarele cazuri:
Lit. c) autoritatea publică îşi reduce efectivul de personal sau lichidează funcţia publică, ca urmare a intrării în vigoare a statului de personal în care nu se mai regăseşte funcţia ocupată de funcţionarul public respectiv;
(2) În cazul eliberării din funcţia publică ca urmare a reducerii sau lichidării funcțiilor, autoritatea publică este obligată să acorde funcţionarilor publici un preaviz cu o durată de 30 de zile calendaristice.
Termenul de preavizare nu include perioada aflării funcţionarului în concediu de odihnă anual, în concediu de studii, precum şi perioada suspendării raporturilor de serviciu în legătură cu boala sau trauma.
În perioada de preaviz, persoana/organul care are competenţa legală de numire în funcţie acordă funcţionarului public în cauză reducerea programului de muncă, cu pînă la 2 ore zilnic, fără reducerea salariului cuvenit.
(4) În perioada de preaviz, dacă în cadrul autorităţii publice există funcţie publică vacantă sau temporar vacantă corespunzătoare, funcţionarul public este transferat, în interesul serviciului sau la cerere, în această funcţie. Funcţionarul public de conducere are prioritate la ocuparea unei funcţii publice vacante sau temporar vacante de nivel inferior.
În cazul eliberării funcţionarilor publici în temeiul reducerii sau lichidării de personal autoritatea publică este obligată să prezinte, în modul stabilit, cu 30 de zile calendaristice înainte de eliberare, agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă informaţiile privind funcţionarii publici care urmează a fi disponibilizaţi.
Astfel, dacă careva prevederi anterior citate nu au fost respectate, atunci cu siguranță puteți contesta decizia și să solicitați în instanță restabilirea în funcția anterior ocupată și încasarea despăgubirii pentru perioada absenței forțate de la locul de muncă.
Cererea privind soluţionarea litigiului individual de muncă se depune în instanţa de judecată:
a) în termen de 3 luni de la data cînd salariatul a aflat sau trebuia să afle despre încălcarea dreptului său.
b) în termen de 3 ani de la data apariţiei dreptului respectiv al salariatului, în situaţia în care obiectul litigiului constă în plata unor drepturi salariale sau de altă natură, ce i se cuvin salariatului.