Cu privire la incalcarea dreptului la protectia datelor personale

16 iulie 2017 123

Situatia: o firma de credite cu promotia lor de credit gratuit de 4500 lei la prima imprumutare. In publicitate se spune - doar cu buletinul, in 5 min. primiti banii - atat cat ati imprumutat, atat restituiti. In oficiu se intampla urmatoarele (consecutivitatea actiunilor):
1. Iau buletinul, scriu datele personale.
2. Intreaba cu privire la locul de munca.
3. Imi dau Cererea de aplicare cu cuvintele - semnati, va rog, aceasta cerere.
4. Imi comunica sa astept cateva minute pana vine reaspunsul de acceptare sau refuzului de creditare.
La intrebarea mea de ce nu comunica clientului ca cererea poate fi acceptata sau refuzata inainte de a lua datele personale si inainte ca eu sa semnez Cererea de aplicare, unde in punctul 2.1 (4) "OM SEBO CREDIT"SRL poate dezvalui prin transmitere, diseminare sau in orice alt mod, datele mele cu caracter personal reprezentantilor mei legali si partenerilor sai contractuali; 2.1.(5) In scopul prelucrarii datelor mele cu caracter personal "OM XXX CREDIT" SRL poate transmite aceste date transfrontalier in alta tara pentru stocare, mentinerea bazei de date si a portalului electronic de pe pagina web pe termenul indicat la pct.4) de mai sus", s-au uitat holbati, fara a putea raspunde la intrebare.
Eu nu sunt de acord cu aceste conditii, insa le-am aflat deja dupa ce datele mele personale au fost introduse in baza de date si la rugamintea mea de a le elimina din sistem, mi-au spus ca acest lucru este imposibil.
Nu este aceasta o practica defectuoasa, prin care se incalca dreptul la protectia datelor personale? Normal ar fi sa informeze clientul si, daca primesc accceptul clientului, sa-i ceara datele personale? Pot fi trasi la raspundere pentru modul lor incorect de a functiona?
Va multumesc anticipat

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Călin Bobeică
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere

Adresa-ti o plingere la Centrul National pentru Protectia Datelor cu caracter Persoanal cu descrierea mentionata , odata ce de catre ultimii va fi constata aceasta drept incalcare , puteti in instanta de judecata solicita incetarea actiunilor si obligarea radierii din baza de date cu incasarea prejudiciului moral estimat !

17 iulie 2017
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Pentru ca Cererea de creditare se accepta sau se respinge doar dupa o verificare a istoriei Dvs de creditare la Biroul istoriilor de creditare precum si la alte organizatii de microfinantare.
Pentru a putea fi posibila aceasta verificare, creditorul are nevoie de semnatura Dvs pe acordul privind prelucrarea datelor cu caracter... mai detaliat personal.
Dvs ati semnat acele clauze, si dupa asta spuneti ca nu sunteti de acord cu ele. Si nu invers! Deci, nu este o practica ilegala din partea companiei de microfinantare.
Cu privire la cererea de distrugere a datelor, aveti dreptul, si pentru aceasta depuneti o cerere in scris la companie.

17 iulie 2017