Cui sa ma adresez in aceasta situatie?

9 martie 2019 22

Mama mea a fost filmata in timp ce facea ordine in afara curtii. Avea dreptul persoana in cauza sa o filmeze? Cui sa ma adresez in aceasta situatie?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
>>>
Din 1 martie 2019 a intrat in vigoare noul Cod Civil, care, printre altele, reglementeaza si raporturile juridice privind dreptul la propria imagine si modalitatile de ocrotire ale acestuia.

Potrivit art. 45 (1) din Codul Civil - In exercitarea dreptului la propria imagine, persoana poate să interzică... mai detaliat ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.

Conform art. 48 (6) Cod Civil - Consimţămîntul persoanei vizate nu este necesar pentru înregistrarea imaginii sau vocii şi pentru utilizarea acestei înregistrări atunci cînd aceasta este făcută în mulţime sau în timpul unui eveniment public.

Potrivit art. 46 lit. c) din codul Civil - captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără consimţămîntul acesteia, constituie o atingere adusa vietii private.

Astfel,

Chiar daca s-ar putea spune ca, persoana fiind filmata intr-un alt spatiu decat unul privat - nu constituie o atingere adusa vietii private,
Asta nu inseamna ca persoana nu se poate opune reproducerii infatisarii sale fizice/vocii - ca manifestare de protectie a dreptului la propria imagine.

Deci, persoana poate interzice filmarea imaginii chipului sau, prin diferite actiuni> acoperirea obiectivului, deposedarea de obiectul cu care se capteaza imaginea - ca actiuni de autoprotectie>
Articolul 18. Autoapărarea
(1) Nu sînt ilicite acţiunile persoanei care, în scopul autoapărării, ia, sustrage, distruge sau deteriorează un bun sau, în acelaşi scop, reţine persoana obligată care ar putea să se ascundă, sau înlătură rezistenţa celui obligat să tolereze acţiunea dacă nu se poate obţine asistenţa organelor competente şi dacă, fără o intervenţie imediată, există pericolul ca realizarea dreptului să devină imposibilă sau substanţial îngreuiată.

sau sa interzica reproducerea imaginii (prin blurarea chipului acesteia),

iar in caz de reproducere fara blurarea imaginii, poate sa se adreseze in instanta de judecata pentru solicitarea despagubirilor morale si obligarea prin hotarare judecatoreasca la blurarea imaginilor.

11 martie 2019