Cum am putea obține un act confirmator că persoana este dispărută?

1 august 2023 5

Bună ziua. Tatăl soțului meu este dispărut de mai bine de 20 ani. Am încercat să-l căutam mult timp, sora lui a cerut ajutor si la o emisiune televizată, însă fără succes. Acum am descoperit ca el deține mai multe terenuri agricole mici (avem titlurile acestor terenuri) și un antreprenor în domeniul agricol a venit cu propunerea să cumpere terenurile menționate. Pentru asta, avem nevoie de un act de confirmare unde să fie indicat că tatăl soțului meu este dispărut și soțul meu poată să vândă acele terenuri. Cum putem obține așa act sau care ar fi altă soluție ca până la urmă să vindem aceste terenuri? Am fost la poliție, însă ei au zis că nu ne pot ajuta cu nimic.

Jurist comments 3

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua.

Declararea persoanei dispărute fără veste sau decedate

Articolul 165. Declararea persoanei dispărută fără veste

(1) Persoana fizică poate fi declarată dispărută fără veste dacă lipseşte de la domiciliu şi a trecut cel puţin un an din ziua primirii ultimelor ştiri despre locul aflării ei. Dispariţia se declară de instanţa de... mai detaliat judecată la cererea persoanei interesate.

(2) În cazul imposibilităţii de a se determina ziua primirii ultimelor informaţii despre dispărut, termenul pentru declararea dispariţiei fără veste va începe să curgă din prima zi a lunii următoare celei în care au fost primite ultimele informaţii despre dispărut, iar în cazul imposibilităţii de a determina această lună, de la întîi ianuarie al următorului an.

Articolul 166. Protecţia bunurilor celui dispărut fără veste

(1) Dacă este necesară administrarea permanentă a patrimoniului persoanei declarate dispărută fără veste, instanţa de judecată numeşte un administrator, cu care autoritatea tutelară încheie un contract de administrare fiduciară. La cererea persoanei interesate, instanţa de judecată poate numi un administrator şi înainte de expirarea unui an din ziua primirii ultimilor ştiri despre locul aflării persoanei dispărute.

(2) Declararea dispariţiei persoanei nu atrage modificarea sau stingerea drepturilor şi obligaţiilor acesteia.

Articolul 168. Declararea persoanei decedată

(1) Persoana poate fi declarată decedată prin hotărîre a instanţei de judecată dacă timp de 3 ani la domiciliul său lipsesc ştiri despre locul unde se află sau după 6 luni dacă a dispărut în împrejurări ce prezentau o primejdie de moarte sau care dau temei a presupune că a decedat în urma unui anumit accident.

(2) Un militar sau o altă persoană dispărută fără veste în legătură cu acţiuni militare poate fi declarată decedată numai după expirarea a 2 ani de la încetarea acţiunilor militare.

(3) Ziua morţii persoanei declarate decedată se consideră ziua la care hotărîrea judecătorească privind declararea decesului ei a rămas definitivă. Dacă o persoană dispărută în împrejurări care prezentau o primejdie de moarte sau care dau temei de a presupune că a decedat în urma unui accident este declarată decedată, instanţa de judecată poate să declare ca dată a decesului ziua morţii ei prezumate.

(4) Declararea decesului produce aceleaşi efecte juridice ca şi decesul fizic constatat.

1 august 2023
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna Catalina, colegul meu dl. Sergiu v-a orientat, cum se soluționează problema conform Codului civil, dar eu vă orientezi cum să ajungeți în instanță. DVS trebuie să depuneți o cerere la poliția din raza, unde a locit socrul, ca poliția să efectuie investigații operative pentru a constata despre dispariția omului.... mai detaliat La o lună de zile DVS o să primiți o confirmare oficială sa constat locul sau nu. Dopă aceasta vă adresați în instanță, o să faceți rost de hotărârea instanței, în baza căruia la Centrul multifuncțional din raza unde locuiți se vor face schimbări, și anume la Departamentul Cadastral, după aceasta soțul o să intre în posesia bunurilor-terenurilor de pământ.

2 august 2023
Maria Gogu
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua, în cazul Dvs, soțul urmează să se adreseze cu o cerere în instanța de judecată privind declararea tatălui său decedat.
Cererea privind declararea persoanei decedată se depune la instanța judecătorească de la ultimul domiciliu cunoscut al persoanei, în privința căreia se solicită declararea persoanei decedată.
În cererea privind declararea... mai detaliat persoanei decedată, conform art.298 Cod de procedură civilă, se menționează scopul solicitării declarării persoanei decedată, circumstanțele care ar dovedi absența ei sau care o amenințau cu moartea, sau care dau temei de a prezuma că a decedat în urma unui accident.
Hotărârea judecătorească prin care persoana este declarată decedată constituie temeiul înregistrării decesului la organul de stare civilă. Ulterior în baza decesului veți putea deschide procedura de moștenire.
Nu văd sensul de a declara persoana dispărută fără veste dacă despre persoană nu se cunoaște nimic mai bine de 20 de ani. La declararea persoanei dispărute fără veste se va administra patrimoniul acestuia în baza unui contract încheiat cu autoritatea tutelară, unde drepturile fondatorului administrării îi aparțin autorității tutelare, iar soțul Dvs nu va dispune de drepturile depline asupra bunurilor tatălui.

2 august 2023