Cum are loc procedura de demitere a conducatorului IM daca anterior la numirea in functie nu s-a semnat cu el contract de munca?

21 iunie 2017 57

Consiliul Local este fondatorul intreprinderii municipale. Persoana (administratorul) a fost angajata in functie fara a se organiza concursul, la dispozitia primarului, dar nu s-a semnat contract de munca cu el. In baza carui articol il demitem din functie?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Bună ziua!

Pentru a da un răspuns cât de cât complet este necesar de stabilit următoarele circumstanţe:
1) ce prevede Statutul ÎM în partea ce ţine de durata raporturilor de serviciu ale conducătorului ÎM (administratorului)?
2) intenţionaţi să eliberaţi din funcţie conducătorul ÎM din motivul existenţei unor acţiuni culpabile în comportamentul acestuia sau... mai detaliat pur şi simplu nu mai doriţi ca acesta să administreze treburile ÎM?

Dacă lipsesc temeiurile concedierii prevăzute de art.86 din Codul muncii, eliberarea conducătorului ÎM din funcţia deţinută poate fi făcută în baza lit.b) art.263 din Codul muncii.

Plus la aceasta, în cazul în care conducătorul este eliberat din funcţie în lipsa unor acţiuni culpabile, urmează a f respectată o procedură anumită (prevăzută la art.264 din Codul muncii), şi anume: conducătorul urmează a fi preavizat în scris cu o lună înainte despre faptul eliberării din funcţie, fiindu-i achitată o compensaţie pentru încetarea raporturilor de serviciu, în mărime de cel puţin 3 salarii medii lunare. Nerespectarea acestei proceduri poate avea drept efect nulitatea actului (dispoziţiei primarului) de încetare a raporturilor de serviciu.

21 iunie 2017