Cum are loc restabilirea in functie dupa suspendarea contractului individual de munca pe perioada exercitarii unei functii elective?

21 noiembrie 2019 29

In 2013 am solicitat suspendarea contractului individual de munca din motiv ca a decedat primarul comunei in care locuiesc si am fost selectat pentru a exercita aceasta functie, astfel contractul a fost suspendat. In 2015, am candidat la functia de primar, unde am cistigat si am exercitat aceasta functie inca 4 ani. Acum, in 2019, vreau sa revin la serviciu. Care este procedura? Exista vreun termen in care trebuie sa ma adresez?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
•••
Legea nu stabileste expres un termen in care trebuie sa reveniti la serviciu, dar acesta trebuie sa fie intr-un termen rezonabil dupa incetarea mandatului electiv (de ex 30 zile).
Procedura- mergeti la serviciu si solicitati angajatorului reluarea raporturilor de serviciu, de exemplu prin emiterea unui ordin in... mai detaliat acest sens.
In calitate de garantii, Codul Muncii prevede:
Articolul 388. Garanţii pentru persoanele alese în organele sindicale şi eliberate de la locul de muncă de bază

(1) Salariaţilor al căror contract individual de muncă este suspendat în legătură cu alegerea lor în funcţii elective în organele sindicale, după expirarea mandatului li se acordă locul de muncă anterior, iar în lipsa acestuia – un alt loc de muncă (funcţie) echivalent sau, cu acordul salariatului, la o altă unitate.

(2) În cazul în care acordarea locului de muncă ocupat anterior sau a unui loc de muncă echivalent este imposibilă din cauza lichidării unităţii, reorganizării ei, reducerii numărului sau a statelor de personal, angajatorul respectiv plăteşte persoanelor indicate la alin.(1) o indemnizaţie de eliberare din serviciu egală cu 6 salarii medii lunare.

21 noiembrie 2019