Cum de procedat?

25 octombrie 2022 36

Buna! Locuim intr-un camin gestionat de APLP. Din 2016 nu au fost achitate serviciile comunale, cu exceptia agentului termic, care a fost achitat. Sotul nu vrea sa achite pentru ca el considera ca administratorul blocului nu calculeaza corect facturile. Eu vreau sa achit, dar mi-e frica de sot. I-am zis administratorului sa-mi dea facturile. Ce sa fac mai departe?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere

Bună ziua,
Sfatul meu este să reevaluați relațiile dumneavoastră familiale, or nu e normal cînd îți este frică de partenerul tău de viață.
Referitor la achitarea sau neachitarea facturilor, decizia vă aparține. Pentru a avea conștiința curată și a dormi liniștită puteți achita toate sumele pretinse.
Dar înțeleg și poziția... mai detaliat soțului care nu vrea să achite sume calculate incorect.
Pot doar să vă propun să faceți o evaluare a perspectivelor: Dacă problema poate fi rezolvată cu bani, nu mai e o problemă, e o cheltuială.
1. Scenariul în care veți achita toate facturile ignorând doleanțele soțului... atunci nu veți roși în fața administratorului blocului din cauza că aveți datorii, însă nu cred că soțul va fi bucuros că nu i-ați ascultat doleanțele (în cel mai optimist caz).
2. Scenariul în care nu veți achita facturile, continuați să fiți cu soțul pe o undă, or parteneriatul între soți se construiește pe încredere și susținere reciprocă. În acest caz posibil veți fi acționați în judecată pentru a fi încasat de la dumneavoastră restanțele pentru serviciile comunale.
Acum vă propun să faceți o analiză economică privind cheltuielile ce vor fi făcute în fiecare caz și să alegeți varianta care vă va avantaja mai tare.
De exemplu aveți de achitat cîte 500 lei lunar din 2016 pînă în prezent. Ipotetic datoria dumneavoastră Va fi o sumă de 6000 pe an înmulțit la 7 ani(2016-2022) obținem o datorie de 42000.
Puteți achita această sumă integral dacă alegeți primul scenariu, sau dacă alegeți al doilea scenariul, veți fi acționați în judecată pentru a achita suma de 42000, însă puteți achita restanțele la serviciile comunale doar pentru ultimii 3 ani fiindcă conform legislației termenul de prescripție pentru recuperarea datoriilor este de 3 ani. Respectiv va trebuie să achitați 500 lei x 12 luni= 6000 lei x 3 ani= 18000 + taxa de stat 3%(540 lei)= 18540.
Astfel, reieșind din calculele făcute decideți împreună cu soțul cum veți proceda mai departe. Sper să vă fie utilă această meditație.

26 octombrie 2022