Cum e posibili si in ce mod pot rezolva aceasta problema?

4 ianuarie 2018 67

Am incheiat un contract de munca cu o companie din Romania. Conform contractului, in cazul demiterii se scrie un preaviz de 20 zile (adica daca vreau sa demisionez, trebuie sa lucrez 20 zile lucratoate din ziua cind am scris cererea). Eu nu am respectat acest punct din motive personale. Am rugat angajotorul sa demisionez la zi fara a-l preveni din timp (adica am scris cererea si am plecat). Recent am primit o notificare precum ca am prejudiciat compania si ca ei vor actiona in judecata. Vreau sa stiu care este comportamentul meu in continuare si unde trebuie sa ma adresez?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Mihai Guțu
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Dacă preavizul nu este respectat angajatorul are dreptul la atragerea răspunderii angajatului prin deschiderea unui proces în cazul în care, prin nerespectarea preavizului, acesta a adus daune materiale sau a afectat activitatea angajatorului.

Există și posibilitatea de a demisiona fără perioadă de preaviz și fără negocierea renunțării totale sau parțiale a... mai detaliat termenului de preaviz în cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul de muncă, dintre care:
-nu plătește salariul;
-nu creează condiții pentru îndeplinirea sarcinilor;
-încalcă orice ce alt drept al angajatului.

Deci contează motivele din cauza cărora dvs. nu ați respectat perioada de preaviz.
În cazul în care printre acestea se regăsește unul din cele enumerate mai sus, atunci le puteți invoca în calitate de excepție.

În caz contrar angajatorul ar putea să vă rețină din salariu care nu a fost achitat (ex. plățile ce țin de concediu) sau să recuperareze prejudiciului cauzat prin retinerea din salariu de la noul angajator, insa doar pe baza unui titlu executoriu.
Ar fi bine să depuneți o referință la cererea de chemare în judecată în cazul în care au fost și alte circumstanțe care v-au determinat să nu respectați perioada de preaviz. Cu toate că angajatorul dvs. este în drept să ceară repararea prejudiciului, acesta totuși urmează să aducă probe care ar demonstra că prejudiciul a fost unul cert și efectiv.

***
I. Evaluarea prejudiciului

Repararea integrala Art. 1.531
(1) Creditorul are dreptul la repararea integrala a prejudiciului pe care l-a suferit din faptul neexecutarii.
(2) Prejudiciul cuprinde pierderea efectiv suferita de creditor si beneficiul de care acesta este lipsit. La stabilirea intinderii prejudiciului se tine seama si de cheltuielile pe care creditorul le-a facut, intr-o limita rezonabila, pentru evitarea sau limitarea prejudiciului.
(3) Creditorul are dreptul si la repararea prejudiciului nepatrimonial.

Caracterul cert al prejudiciului Art. 1.532
(1) La stabilirea daunelor-interese se tine seama de prejudiciile viitoare, atunci cand acestea sunt certe.
(2) Prejudiciul ce ar fi cauzat prin pierderea unei sanse de a obtine un avantaj poate fi reparat proportional cu probabilitatea obtinerii avantajului, tinand cont de imprejurari si de situatia concreta a creditorului.
(3) Prejudiciul al carui cuantum nu poate fi stabilit cu certitudine se determina de instanta de judecata.
***

5 ianuarie 2018