Cum l-as putea obliga pe fostul sot sa achite datoria la pensie alimentara pentru copil?

15 februarie 2018 78

Am divortat de fostul meu sot cu trei ani si jumate in urma. Tot de atunci am solicitat pensie alimentara, judecatorul din Criuleni a aprobat cererea mea si a ramas ca in fiecare luna el trebue sa achite pentru copil cite 1.280 lei, insa fostul sot refuza sa achite. Am apelat la executorul judecatoresc, dar vad ca nu reactioneaza in nici un fel. Spuneti-mi, va rog, este vreo lege sa-l oblige sa achite pensia alimentara? Singura nu ma descurc.

Jurist comments 1

Download discussion
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua Silvia,

Din start vă pot comunica că soțul dvs deja a fost impus la plata pensiei alimentare prin hotărârea judecătorească și dosarul executor existent. Măsurile de rigoare pentru neplata pensiei urmează obligatoriu să le întreprindă deja executorului judecătoresc, astfel, în cazul dvs, somati-l cu o cerere scrisa in forma... mai detaliat libera în care solicitați accelerarea executării sau cereți strămutarea la un alt executor judecătoresc.
Totodată ar fi bine sa scriți o plângere către Uniunea Națională a Executorilor judecătorești pe numele acestuia pentru a fi atras la răspundere disciplinară. Este o problemă acuta în practică când executorii judecătorești refuza într-un termen rezonabil de a executa dosarul ...

Dacă părintele continuă să se eschiveze de la plată, urmează măsurile coercitive. De menționat, că potrivit Codului Familiei, eschivarea de la plata pensiei de întreținere este un motiv pentru decădere din drepturile, acest lucru fiind posibil cerere de chemare în judecată după neplata pensiei alimentare timp de un an.

16 februarie 2018