Cum pot afla reședința unei persoane?

10 iulie 2022 20

Bună ziua. Am de transmis un colet unei persoane, care la data cuvenită nu s-a prezentat în locul stabilit și de atunci nu mai răspunde la telefon sau mesaje. Bănuiesc că s-a întâmplat ceva și îmi fac griji. Aș dori cumva să aflu adresa de reședință a persoanei în cauză în primul rând pentru a mă asigura că e totul bine la ea și respectiv pentru a-i transmite acel colet.
Ca informații dețin numele/familia/patronimicul, data nașterii, localitatea de baștină și locul de muncă.
Sunt conștient că ține de date cu caracter personal, dar oricum risc să întreb: e posibil cumva să obțin adresa la care locuiește persoana dată? Și dacă da, unde trebuie să mă adresez?

Comentariile juriștilor 3

Descărcaţi discuția
Andrei Țurcan
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul penal
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua Igor.

Eu pot să vă ajut prin înaintarea unei cereri în scopurile acordării asistenței juridice la ASP pentru a dobândi o astfel de informație. Puteți și de sine stătător să aflați această informație. E nevoie de un temei juridic cum este adresarea împotriva persoanei în instanța judiciară spre exemplu... mai detaliat ca datele personale să fie dezvăluite anume în acest scop.

13 iulie 2022

Salut, Andrei.

În primul rând mersi mult pentru răspuns.

Dacă se poate, aș dori să-mi explicați mai detaliat care e procedura, costurile și nuanțele ascunse, dacă acestea există. Ca de exemplu luând faza cu adresarea în instanța judiciară contra persoanei date cu scopul de a obține datele necesare, cum se anulează după... mai detaliat procedura dată? Implică careva penalizări? Persoana în cauză este înștiințată? Sau poate există alte temeiuri în baza cărora poate fi făcută procedura dată? ș.a.m.d

15 iulie 2022
Andrei Țurcan
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul penal
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua Igor.

Procedura e simplă. Costul depinde în cât timp doriți să obțineți răspuns. Pentru termenul de 15 zile dacă nu e urgent îmi pare că prețul e între 60-90 lei dacă cererea e depusă de avocat din Birou Asociat de Avocați. Mai scump pentru cerere depusă de persoană fizică... mai detaliat cu vreo 30 lei.

Nimic nu se anulează dacă scopul e adresarea în instanța judiciară.

Penalizări nu sunt.

Persoana nu este înștiințată despre accesarea datelor date dar cred că se înregistrează accesarea datelor respective prin programul intern de acces la Registrul stat al populației deținut de Agenția Servicii Publice.

Eu cred că temeiul - acordarea asistenței juridice e destul de justificat și obișnuit. Nu este nimic ieșit din comun. Fără datele de identitate nu se acceptă cererea de chemare în judecată în ordine civilă. Deci cu asta se începe orice litigiu în instanța de judecată, încheierea oricărui contract etc.

15 iulie 2022