Cum pot beneficia de concediu platit, fiind studentă?

8 iunie 2024 3

Bună ziua. Sunt studentă și activez în calitate de profesoară la o școală de arte. Am solicitat concediu de studii în perioada sesiunii, pentru care se achită 75% din salariu.
Cei de la contabilitate refuză să facă acest lucru, susținând că doar cei care studiază la frecvență redusă beneficiază de acest concediu. Eu, însă, studiiez cu frecvență la zi.
Aș vrea să concretizez daca este adevărat. Mulțumesc anticipat!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul afacerilor

Interpretând norma care reglementează acordarea garanțiilor pentru studenții angajați în câmpul muncii, într-adevăr deducem că garanțiile oferite de lege (timp de muncă redus, concediu suplimentar plătit) sunt prevăzute pentru studenții înrolați la studii cu frecvență redusă. Conform pct. 5 prim din Regulamentul cu privire la acordarea unor garanţii şi compensaţii... mai detaliat salariaţilor care îmbină munca cu studiile aprobat prin HG 435/2007, „Salariaților care, din proprie inițiativă, s-au înmatriculat la programe de studii autorizate provizoriu sau acreditate în condițiile legii în cadrul învățământului profesional tehnic, superior de licență sau superior de master cu frecvență redusă li se acordă anumite garanții și compensații în modul prevăzut de contractul colectiv sau de cel individual de muncă.” Din această normă rezultă că pot beneficia de concediu suplimentar plătit doar studenții înrolați la studii cu frecvență redusă, conform prevederilor incluse în contractul colectiv sau cel individual de muncă. Întrucât dumneavoastră vă efectuați studiile cu frecvență la zi, nu vă încadrați în criteriile stabilite de Codul Muncii și de regulamentul sus-menționat pentru a putea beneficia de concediu suplimentar plătit.

13 iunie 2024