Cum pot demonstra ca sunt tatal copilului si am drepturi legate de educatia si intretinerea lui pe viitor?

26 mai 2019 39

Buna ziua. M-am despartit de femeia care a ramas insarcinata de la mine si ea imi spune ca nu ma va scrie in acte ca tata. Pot demonstra dupa nastere ca eu sunt tata si am drepturi legate de educatia si intretinerea copilului?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Irina Popușoi
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua.
În conformitate cu art. 47, alin. (5) Codul Familiei al RM, paternitatea copilului născut în afara căsătoriei poate fi recunoscută de către tatăl său printr-o declaraţie comună a acestuia şi a mamei copilului, depusă la organul de stare civilă.
În cazul în care mama copilului nu este de acord să... mai detaliat indice în certificatul copilului numele tatălui, Codul Familiei îi dă posibilitatea tatălui de a stabili paternitatea prin intermediul instanței de judecată.
Astfel, art. 48 din Codul Familiei prevede că, dacă copilul este născut din părinţi necăsătoriţi între ei şi în lipsa declaraţiei comune a părinţilor sau a tatălui copilului, paternitatea se stabileşte de către instanţa judecătorească în baza declaraţiei unuia dintre părinţi, a tutorelui (curatorului) copilului sau a copilului însuşi la atingerea majoratului.
Aici deja este important dacă dvs ați înregistrat căsătoria cu femeia respectivă. Or, în cazul în care ați fost căsătoriți, vor fi aplicabile prevederile de la art. 47, alin. (3) din Codul Familiei, și anume: ”Copilul născut din părinţi căsătoriţi ori în timp de 300 de zile din momentul desfacerii căsătoriei, declarării căsătoriei nule sau decesului soţului mamei copilului are ca tată pe soţul (fostul soţ) al mamei, dacă nu a fost stabilit contrariul”.
La fel, menționez că o modalitate de a constata paternitatea este efectuarea unui Test ADN, care va constitui o probă în instanța de judecată.
Astfel, în cazul în care veți avea o hotărâre judecătorească de stabilire a paterinității, dvs veți dispune de toate drepturile și obligațiile stabilite de lege în calitate de părinte (tată) al copilului.
Pentru un răspuns mai explicit și exact, sunt necesare mai multe detalii ale cazului dvs.

27 mai 2019