Cum pot face documente pe casa parinteasca?

7 mai 2018 24

Buna ziua. Cum sau ce pot face ca sa trec casa parinteasca pe mine? Casa este scrisa pe tata, acum trecem printr-o perioada ca el consuma alcool si comunica cu persoane straine si am teama ca o sa raminem fara casa.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Buna D-le Dumitru,
Cred că soluția ar fi instituirea curatelei. Curatela poate fi instituită pentru un termen de până la 5 ani și se instituite, doar, de către instanța judecătorească.
Mai jos vedeți prevederile Codului civil al RM referitor la întrebarea dată
Articolul 25. Limitarea persoanei fizice în capacitatea de exerciţiu
... mai detaliat (1) Persoana care, în urma consumului abuziv de alcool sau consumului de droguri şi de alte substanţe psihotrope, înrăutăţeşte starea materială a familiei sale poate fi limitată de către instanţa de judecată în capacitatea de exerciţiu. Asupra acestei persoane se instituie curatela.
(2) Persoana indicată la alin.(1) are dreptul să încheie acte juridice cu privire la dispunerea de patrimoniu, să primească şi să dispună de salariu, de pensie sau de alte tipuri de venituri doar cu acordul curatorului.
(3) Dacă au dispărut temeiurile în care persoana fizică a fost limitată în capacitatea de exerciţiu, instanţa de judecată anulează limitarea. În baza hotărîrii judecătoreşti, curatela asupra ei se anulează.


Trimitere la Codul civil al RM:
http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=325085

7 mai 2018