Cum pot fi sigura la tranzacția de procurare a unui imobil?

21 mai 2018 63

Cand cumperi un apartament si in contract stipulezi ca achiti doar valoarea lui cadastrala si nu cea reala, pentru ca vanzatorul sa nu achite un impozit din vanzarea apartamentului, cum poti fi sigur ca pe viitor, in calitate de cumparator si proprietar al acelui apartament sa nu ai probleme cu fiscul sau altceva? Apropo, la acel contract se face si o recipisa precum ca cumparatorul a achitat cu totul alta suma, adica pe cea reala. Ajutati-ma, va rog, sa iau decizia corecta si sa nu fiu mintita de catre agenti imobiliari. Multumesc anticipat!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Buna Alexandra,
Trebuie să știți că - prețul - este o clauză esențială a unui contract, iar în cazul în care prețul bunului din contract nu corespunde cu cel real contractul este nul!!!
În preactică se întâmplă situații când la momentul procurării Cumpărătorului nu i-au fost cunoscute toate neajunsurile bunului, iar cazul... mai detaliat unor eventuale litigii din aceste motiv, Dvs veți putea face referire doare la suma indicată în contract.
Totodată, prin indicarea în contract a sumei care nu corespunde cu valoarea reală la care se achiziționează bunul întru eschivarea de la achitarea taxelor și impozitelor de către Vânzător, după caz, constiuie infracțiune sau contravenție, în dependență de mărimea prejudiciului care este cauzat statului.
Teoretic, prin acceptarea unei asemenea scheme frauduloare de evaziune fiscală din partea Vânzătorului, s-ar putea de interpretat că și Cumpărătorul ar fi complice, întrucât știa despre acest lucru, a acceptat aceasta, și deseori Cumpărătorii însăși beneficiază de această schemă întrucât ar achita mai puțin Vânzătorului pentru bunul procurat.
Vă recomand să indicați în contract suma reală pe care o achitați Vânzătorului.
Nu ascultați agenții imobiliari, interesul lor nu este decât să ia % din valoarea tranzacției. Agențiile imobiliare și agenții imobiliari nu poartă nici o răspundere față de Dvs sau Vânzător și nu au dreptul să ceară arvună sau avans de la Dvs ca și Cumpărător.

21 mai 2018