Cum pot inoarce datoria?

13 octombrie 2018 23

Buna ziua. Sunt parte vatamata intr-o cauza penala pe articolul 326 CP traficul de influență (in dosar nu sunt scris ca partea vatamata), din motiv ca am dat mita inculpatului pentru a face permis de conducere. Sunt eliberat de raspundere din motiv ca am denuntat comiterea infractiunii. Vreau sa stiu daca dupa lege pot sa-mi intorc banii si cheltuielile din partea inculpatului, desi legea prevede ca banii care nu s-au gasit la inculpat la momentul retinerii se intorc statului.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Iulian Moraru
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Bună ziua!

Art. 162 din Codul de Procedură Penală reglementează soarta corpurilor delicte în cadrul proceselor penale. Astfel, conform prevederilor alin. (1) pct. 4, banii şi alte valori dobîndite pe cale criminală sau asupra cărora au fost îndreptate acţiunile criminale se restituie proprietarului sau, după caz, se trec în venitul statului.... mai detaliat Totodată, celelalte obiecte se predau proprietarilor legali, iar dacă aceştia nu sînt identificaţi, se trec în proprietatea statului. În caz de conflict referitor la apartenenţa acestor obiecte, litigiul se soluţionează în ordinea procedurii civile.

Cu alte cuvinte, în situația în care depuneți cerere de restituire a banilor și vi se refuză neîntemeiat, aveți posibilitatea redobândirii lor pe cale judecătorească în ordine de procedură civilă contencioasă.

Succese!

23 octombrie 2018