Cum pot obtine demolarea garajului vecinului care a fost construit prea aproape de hotar?

24 aprilie 2019 34

Vreau sa-mi construiesc casa dar m-am ciocnit de o problema.Vecinul meu a construit garajul langa gard (50 cm de la gard), pe cand parintii lui inca erau in viata si toate documentele inca nu erau transcrise pe el. Pe vremea aceea, lotul meu de pamant era in posesia tatalui meu si garajul a fost construit fara autorizatie sau vreo semnatura pentru a se apropia atat de mult de lotul care pe vremea ceia era in posesia tatalui meu. Cu 3 ani in urma parintii vecinului au decedat si lui i-au revenit casa si garajul prin testament. Un an in urma, tatal meu a transcris lotul pe mine. In prezent, vreau sa-mi construiesc casa, dar pentru ca lotul e prea ingust, am nevoie de acordul vecinului care nu vrea sa-l dea. Pot cumva sa dau in judecata pentru ca garajul lui este atat de aproape de lotul meu? P.S. Garajul nu are geamuri spre lotul meu. Multumesc pentru raspuns.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua,
Pentru început, urmează a fi identificat neregulile ce snt legate de apmplasarea construcției(garaj), astfel, lipsa actelor permisive, cum sunt certificatul de urbanism și autorizația de construcție,
Totodată urmează a fi efectuată expertiză tehnică a acestuia, dacă corespunde rigorilor în construcție, poate fi sesizată Agenția pentru Supravegherea tehnică cît și cei... mai detaliat de la Departamentul situații excepționale pentru a fi verificat corespunderea construcției.
Totodată de informat administrația publică locală(teritorială) despre existența construcției ilegale, ultimii urmînd să constate acest fapt cu expedierea actelor către instanță pentru confirmare și eventual sancționare.
Puteți înainta o acțiune cu solicitarea de a demola construcția, demolarea fiind dispusă doar de către instanța de judecată.
Urmează a lua în calcul mai multe nuanțe pentru a putea demara o bătălie, sau ajungeți la numitor comun cu acesta.
Pentru efectuarea construcțiilor, acordul vecinilor nu este necesar, nescesar este doar acordul coproprietarilor de imobil, la caz vedeți legea 163 cu privire la executarea lucrărilor de construcție.

25 aprilie 2019