Cum pot proceda in acest caz?

30 aprilie 2018 58

Un prieten din copilarie cateva luni in urma a avut niste probleme financiare. Am vrut sa il ajut si am luat un credit, cu condiția ca va achita el lunar rata. Problema e ca intarzie mereu (ultima data cu o luna) si risc sa fiu dat in judecată din cauza asta. Este vreo modalitate prin care sa isi ia răspunderea pentru asta? Sa semneze vreun act oarecare?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Buna Vasile,
Soluția ar fi încheierea unui contract de preluare a datoriei.
Totuși, nu cred organizația de microfinanțare să vrea acest lucru.
Cu regret Dvs riscați să fiți acționat în instanța de judecată. Dacă se întâmplă acest lucru ați putea semna cu prietenul dvs un contract de împrumut în care să indicați acea... mai detaliat sumă care dvs trebuie să o achitați creditorului. Ulterior, dacă prietenul nu vă restituie banii vă adresați deja dvs împotriva lui.
Pentru viitor niciodată nu mai faceți acest lucru și nu acceptați să deveniți fidejusorul(garanul) unei persoane.
Cu regret, din cauza la asemenea situații ulterior multe persoane își strică relațiile de prietenie cele de rudenie cu anumite persoane apropiate, persoane care au dorit să le ajute, însă ulterior au fost trași pe sfoară sau din cauza anumitor evenimente a avut loc ceea ce a avut loc.

S e c ţ i u n e a a 2-a
PRELUAREA DATORIEI
Articolul 567. Preluarea datoriei de la creditor
(1) O datorie poate fi preluată de un terţ în temeiul unui contract cu creditorul. În acest caz, locul debitorului este preluat de terţ.
(2) Debitorul iniţial are dreptul să se opună contractului şi să execute el însuşi obligaţia.
Articolul 568. Preluarea datoriei de la debitor
Dacă preluarea datoriei a fost convenită între terţ şi debitor printr-un acord, acesta produce efecte doar cu acceptarea din partea creditorului.
Articolul 569. Forma preluării datoriei
Preluarea datoriei trebuie să fie încheiată în forma cerută pentru actul juridic în al cărui temei s-a născut datoria.
Articolul 570. Excepţiile opuse de noul debitor
Noul debitor poate opune creditorului excepţiile care rezultă din raportul dintre creditor şi debitorul precedent, dar nu poate prezenta spre compensare o creanţă ce aparţine debitorului iniţial.
Articolul 571. Stingerea drepturilor de garanţie
Ca urmare a preluării datoriei, drepturile de garanţie stabilite asupra creanţei se sting în măsura în care menţinerea lor nu este încuviinţată de cei care le-au constituit.

http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=325085

30 aprilie 2018