Cum pot procura terenul de sub imobil procurat?

10 iulie 2017 69

În urma contractului de cumparare-vinzare încheiat cu Piața Univers COOP, am procurat doar imobilul deoarece Piața Univers COOP a refuzat sa-mi vinda si terenul de sub acest imobil. În cazul dat, cum pot deveni proprietar si la terenul (suprafata) de sub acest imobil? Mersi mult!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Ana Galus
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei

Buna ziua, Anastasia,

Nu exista vreo modalitate prin care sa obligati proprietarul terenului sa vi-l vinda. Dreptul de proprietate este protejat prin lege, iar proprietarul poate dispune de bunul sau dupa cum doreste, inclusiv sa refuze vinzarea acestuia.

Insa, conform Codului Civil, in lipsa unor prevederi contractuale, terenul respectiv este grevat cu... mai detaliat servitutea (adica cu sarcina utilizarii terenului pentru utilitatea altui imobil, a constructiei) necesara exercitarii dreptului de superficie, adica a dreptului de a exploata constructia aflata pe teren.

Cu alte cuvinte, dvs. puteti exploata terenul de sub constructie in scopul folosirii constructiei. Pentru siguranta, dvs. puteti negocia cu vinzatorul acordarea unui drept contractual de superficie asupra terenului, pe care sa il inregistrati la Oficiul Cadastral Teritorial.

Succes!

11 iulie 2017