Cum pot sa demonstrez ca sunt tatal copilului si sa obtin custodia?

28 octombrie 2019 41

Nu am fost casatorit cu mama fetitei mele si copilul nu poarta numele. Concubina mea nu m-a indicat ca parinte la nasterea copilului. Cum pot sa demonstrez ca sunt tatal copilului si sa obtin custodia?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Adrian Oprea
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna!

Art. 48 din Codul Familiei prevede:
Dacă copilul este născut din părinţi necăsătoriţi între ei şi în lipsa declaraţiei comune a părinţilor sau a tatălui copilului, paternitatea se stabileşte de către instanţa judecătorească în baza declaraţiei unuia dintre părinţi, a tutorelui (curatorului)... mai detaliat copilului sau a copilului însuşi la atingerea majoratului.

Asadar, instantele de judecata noteaza ca pentru a stabili paternitatea copilului nascut in afara casatoriei, trebuie sa se dovedeasca faptul ca persoana care se pretinde a fi tatal copilului a avut relatii sexuale cu mama acestuia in timpul legal al conceperii si faptul ca copilul a carui paternitate se cerceteaza, a fost conceput in aceste relatii. Un rol deosebit il reprezinta expertiza medico-judiciara, instanta urmand sa-si formeze convingerea asupra stabilirii paternitatii din ansamblul de probe prezentate.

In aceste circumstante, urmeaza a fi depusa o cerere in instanta de judecata privind constatarea paternitatii, urmand a fi atrasi ca intervenienti accesorii DPDC si ASP, cu dovedirea prin probe pertinente si concludente paternitatea dvs. Suplimentar, in sedinta instanta dispune efectuarea unei expertize ADN pentru confirmarea paternitatii.

29 octombrie 2019