Cum pot să-l decad pe tatăl copiilor din drepturile părintești?

25 septembrie 2019 63

Buna ziua. Eu am doi copii de la primul bărbat cu care am trăit în concubinaj. In urma cu 6 ani am cerut prin instanță pensie alimentara, pe care el oricum nu o plătește. Doresc să-l decad din drepturi părintești, însă el e din Cantemir, iar eu am viza de reședința în Călărași. Un jurist mi-a zis că pot da in judecata numai în raionul unde el are viza de resedinta și că procedura e costisitoare și nu totdeauna cu succes. Menționez că nu a participat în niciun fel timp de opt ani la creșterea și educația copiilor.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua,

Dvs vă puteți angaja un avocat pentru a vă reprezenta în instanță, unicul cost fiind onorariul pentru asistența juridică.

Dat fiind faptul că acesta nu a achitat pensia alimentară o perioadă atât de îndeungată este un motiv cert pentru care poate fi decăzut din drepturile părintești, neplata pensiei alimentare fiind... mai detaliat un motiv prevăzut de Codul Familiei pentru care un părinte poate fi privat de drepturile părintești deoarece nu participă la întreținerea și creșterea copilului atât de mult timp, iar interesele copilului fiind superioare în raporturile familiale se asigură primordial de către instanță.

Totodată, decăderea din drepturile părintești nu-l va priva de la obligația platei pensiei alimentare, dvs fiind în drept să faceți un recalcul a sumelor neachitate de către acesta pentru perioada anterioară și să solicitați executorului judecătoresc încasarea acestora din contul soțului dvs și aplicând față de acesta toate măsurile de asigurare prevăute de Codul de Executare.

25 septembrie 2019