Cum pot trece frontiera in Romania cu un copil minor

29 septembrie 2020 11

Buna ziua. Sunt divorțată și am un copil minor în grija mea. Cum pot trece frontiera cu copilul fara acordul fostului soț? Eu trebuie sa fac tratament de lunga durata in Romania și n-am cu cine să las copilul in Moldova. As dori să-l iau cu mine in Romania și să-l înscriu la școală în clasa 3. Ajutați-mă, va rog!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei

Bună ziua Doamna Aliona, în general orice părinte, chiar și în cazul în care este divorțat, poate călători de unul singur cu copilul peste hotare, fără a avea nevoie de o procură legalizată la notar din partea fostului soț.
Legislația Republicii Moldova permite unuia... mai detaliat din părinți să călătorească cu copilul minor fără a deține împuternicirea notarială din partea celui de-al doilea părinte. Acordul ambilor părinți este necesar doar în cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate. Baza juridică care reglementează condițiile la ieșirea din și intrarea în Republica Moldova este reglementată de Legea nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieșirea și intrarea în Republica Moldova.


Dacă tatăl refuză să vă dea acest acord, puteți să-l obțineți adresîndu-vă cu o cerere in Instanța de Judecată.

2 octombrie 2020