Cum pot trece in certificatul de nastere al copilului pe tatal sau biologic?

16 februarie 2021 33

Sunt casatorita legal de 16 ani, am 2 copii cu sotul, dar eu cu copiii traim separat de el de 12 ani, desi nu suntem divortati. Acum o luna, in viata mea a aparut al 3 copil de la alt barbat. Acest dar copilul in mod automat obtine numele de familie al sotului si eu nu doresc acest lucru. Am nevoie de o declaratie din partea sotului la notariat, insa el nu se afla in tara si nu va reveni in viitorul apropiat. Evident, el nu pretinde sa fie trecut ca tata al acestui copil. Nu pot perfecta certificatul de nastere al copilului. Ajutati-ma, va rog!

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
 • Jurisconsult
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul familiei
 • Dreptul muncii

Buna d-na Vera, eu vreau să vă atenționez ce spune Codul familiei Articolul 47. Stabilirea provenienţei copilului

(1) Provenienţa copilului de la mamă (maternitatea) se stabileşte în baza documentelor care confirmă naşterea copilului de la mamă într-o instituţie medicală.

(2) În cazul cînd copilul nu este... mai detaliat născut într-o instituţie medicală, maternitatea se stabileşte pe baza documentelor medicale, a depoziţiilor martorilor sau pe baza altor probe.

(3) Copilul născut din părinţi căsătoriţi ori în timp de 300 de zile din momentul desfacerii căsătoriei, declarării căsătoriei nule sau decesului soţului mamei copilului are ca tată pe soţul (fostul soţ) al mamei, dacă nu a fost stabilit contrariul.

(4) Prezumţia de paternitate a soţului (fostului soţ) poate fi înlăturată printr-o declaraţie a soţilor (foştilor soţi) depusă personal. În cazul în care soţii (unul din ei) nu se pot prezenta personal, declaraţia se autentifică notarial şi se expediază la organul de stare civilă.

(5) Paternitatea copilului născut în afara căsătoriei poate fi recunoscută de către tatăl său printr-o declaraţie comună a acestuia şi a mamei copilului, depusă la organul de stare civilă.

(6) În cazurile cînd mama este decedată, declarată decedată, incapabilă sau dispărută ori cînd nu i se cunoaşte locul aflării, precum şi în cazul decăderii ei din drepturile părinteşti, paternitatea se stabileşte în baza declaraţiei tatălui şi a acordului scris al autorităţii tutelare sau prin hotărîrea instanţei judecătoreşti dacă lipseşte un astfel de acord.

(7) Declaraţia comună a mamei şi tatălui copilului privind paternitatea poate fi depusă la oficiul stare civilă şi pînă la naşterea copilului. Și anume art. 47 al. 5 CF

16 februarie 2021
Serghei Sandu
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul muncii
 • Dreptul familiei
 • Dreptul afacerilor
 • Alte domenii

Bună ziua. În baza art. 47 alin. 4 din Codul familiei al RM, soţul dvs. (care nu este tatăl firesc al copilului) poate face o declaraţie la secţia consulară a RM în ţara unde se află şi expediază originalul dvs. Iar la starea civilă trebuie să mergeţi cu tatăl biologic... mai detaliat al copilului să depuneţi ambii cîte o declaraţie de maternitate şi paternitate. Succese!!!

17 februarie 2021