Cum procedem la cumpararea unui apartament, daca achitam pretul in numerar, ca sa nu fim fraudati?

15 ianuarie 2020 22

Buna ziua. Urmeaza sa mergem la un notar (ales de compania de vanzari) ca sa incheiem contractul de vanzare-cumparare a unui apartament. Vom achita toata suma in numerar. Vrem sa stim cum se procedeaza si cand dam noi banii? Daca achitam toata suma atunci la notar, nu exista riscul sa fim amagiti (fraudati) si sa ramanem si fara bani si fara apartament? Si putem cere contractul inainte de a-l semna pentru a fi verificat de un alt notar? Multumesc frumos!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Alexandru Lungu
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte domenii

Este important să indicați suma reală în contractul de vînzare-cumpărare încheiat la notar, astfel vă protejați de eventualele riscuri.
De regulă notarul pregătește un proiect de contract, îl citiți apoi banii se achita pe loc, fie în prezenta notarului (daca nu este nimic de ascuns) fie notarul poate ieși cîteva... mai detaliat minute, sau banii se achită din timp ( ceea ce nu vă recomand)

Exista situații cînd suma reală constituie de exemplu 30 mii euro, însă valoarea cadastrală constituie 300 mii lei, suma care se indică în contract în scopul achitării mai puțin onorariul notarului, sau evitarea unor impozite. Ulterior, in caz de litigiu, va fi practic imposibil să dovediți faptul achitării altei sume decît cea indicată în contract.

16 ianuarie 2020