Cum să devin legal tată al copilului soției, dacă tatăl biologic își ignoră copilul?

23 decembrie 2020 21

Bună ziua. Când m-am căsătorit, soția avea un copil de doi ani. Acum copilul are șapte ani și bineînțeles că îl cresc și educ eu. Îmi zice tată din prima zi. Tatăl lui biologic nu-l cunoaste pe copil. Soția a reușit să stabilească paternitatea prin test ADN și l-a obligat prin instanță să achite pensie alimentară. În cinci ani, tatăl copilului a achitat această pensie când a vrut și cât a vrut el, ignorând decizia instanței. Acum, cere să fie scutit de plata pensiei alimentare, fiindcă nu are treabă cu copilul, dar avem și noi nevoie ca el să renunțe la drepturile părintești. Eu vreau să adopt copilul și am încercat să obținem acest lucru prin judecată, dar fără succes. Ajutați-mă, va rog! Cum putem să-l lipsim pe tatăl biologic de drepturi părintești ca să devin tată al acestui copil și din punct de vedere legal? Multumesc mult.

Jurist comments 2

Download discussion
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna
Pentru inceput urmează ca tatal inregistrat in actul de naștere sa fie decazut din drepturile părintești prin instanță, ulteruor sr va purcede la procedura de adopție iarasi prin instanță, din cite tin minte, in cazul casatoriei, soțul are prioritate la capitolul adopție daca intruneste anumite condiții, astdel in temeiul hotărârii... mai detaliat judecătorești va fi înregistrat ca parinte in certificatul de naștere a copilului.

7 ianuarie 2021

Buna ziua. Mai devreme am dat aici o intrebare cum pot eu deveni tată legal ( oficial ) si am primit raspuns ca mai intai trebue sa fie decazut din drepturi tatal biologic a copilului. Da, este ok, sunt deacord dar iaca care este problema:
Am apelat in judecata am avut... mai detaliat procese  pînă am si am ajuns la suprema unde pina la final am si perdut in toate instantele si la lasat pe el ca tată si plus la asta el numi face mie nici un document pe copil,, el ca tata de singe unde nu cunoaste copilu nici la fata nici la voce care nici kind nu la tinut in brate si nu a dormit noptile alaturi de el si undeva kindva el a platit vreo doi lei pentru ratia alimentara si ca nu eate betiv si are familia lui in alta parte si in fine judecatile il lasa pe el ca tata documental si dezis de ratie alimentara pe veci si eu continui mai deparye sal cres sal educ sal finansezi cu de toate dar fara nici un doucumnt oficial ca el este al meu ca mie ami zice tata de la doi anisori care la moment este deja klasa intai la scoala. Copilu nici nu are inchipuire de alt tată si facem tot posibelu sa nu cunoasca alt ceva... biologic. Prin amageala si santaj noi eam oferit lui toate cerintele ca sa fie dezis de ratia alimentara pe veata si la rindu sau el trebua sa fie decazut dar in fine el ramine ca tata oficial si fara probleme pe cap dar eu absolut cu nimica,,  numai cu educatia si finansarea.. dar doresc sai fiu tata si legitim oficial. Ajutațima. Ce sa fac? Unde sa apelezi? Oare ce chear nu se face nimica pentru ca un copil sa aiba tata din plin ? Ce chear numai este lege asupra legilor? Mam obosit sa alerg pe drumuri si sa bat la toate usele si fiu refuzat in toate judecatile. El (tata biologic) a platit bani ca sa scape de probleme sa nu aiba cheltuiala cu copilu dar mai bine o pereche de ciorapi ai aducea fiindca nici un chibrit nu ea dat copilului. Ok. Ce e de facut? Mersi mult.

15 ianuarie 2021