Cum sa divortez fara acordul sotului?

24 aprilie 2021 18

Buna ziua. Sunt rusoaica, sotul e roman. Ne-am casatorit in Moldova la ambasada Romaniei. Locuim in Moldova, ambii cu permis de sedere. Copii comuni nu avem. Vreau sa divortez, dar sunt sigura ca sotul nu va fi de acord. Care este procedura in aceasta situatie? Unde sa ma adresez, de ce acte am nevoie si cat dureaza procedura? Daca plec in Rusia, cum pot sa divortez de acolo?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
 • Jurisconsult
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul familiei
 • Dreptul muncii

Buna d-na Iana, cazul DVS se examinează de organele stării civile, conform Codului familiei Articolul 36. Desfacerea căsătoriei la oficiul stare civilă

(1) În baza acordului comun al soţilor care nu au copii minori comuni sau înfiaţi de ambii soţi, în cazurile cînd între aceştia nu există... mai detaliat litigii referitoare la partaj sau la întreţinerea soţului inapt de muncă, căsătoria poate fi desfăcută de către oficiul stare civilă în a cărui rază teritorială se află domiciliul unuia dintre soţi, cu participarea obligatorie a ambilor soţi.

(2) La cererea unuia dintre soţi, căsătoria poate fi desfăcută la oficiul stare civilă dacă celălalt soţ:

a) a fost declarat incapabil;

b) a fost declarat dispărut;

c) a fost condamnat la privaţiune de libertate pe un termen mai mare de 3 ani.

(3) Desfacerea căsătoriei şi eliberarea certificatului de divorţ au loc după expirarea termenului de o lună din ziua depunerii cererii de divorţ.

(4) În cazul apariţiei litigiilor între soţi cu privire la copii, la partaj sau la întreţinerea soţului inapt de muncă care necesită sprijin material, desfacerea căsătoriei se face pe cale judecătorească.

(5) Dacă, după desfacerea căsătoriei de către oficiul stare civilă, între soţi apar litigii referitoare la partaj, la întreţinerea copiilor minori sau a soţului inapt de muncă, acestea se vor soluţiona pe cale judecătorească. La organul Stării civile durează o lună de zule, aveți nevoe de certificatul de căsătorie originar, copia buletinului.

25 aprilie 2021
Alexandru Lungu
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul muncii
 • Dreptul familiei
 • Dreptul imobiliar
 • Alte domenii

Bună ziua, dna Iana, pentru a desface căsătoria aveți două opțiuni:

1. Mergeți împreună cu soțul la Oficiul Stării Civile și divorțați pe cale amiabilă, conform procedurii descrise mai sus de dl Mihail Grigoraș;

2. Dacă soțul nu este de acord să divorțeze, nu rămîne decît să vă adresați în instanța de... mai detaliat judecată. Pe site la compartimentul „Modele” găsiți un model de cerere de desfacere a căsătoriei https://yavo.md/files/posts/131/ActiuneDesfacereCasatorieYavo.doc

Totodată, puteți apela la serviciile unui avocat care va perfecta actele și va merge în ședințele de judecată înlocul Dvs. Pentru o consultație mai detaliată, mă apelați la nr. de telefon indicat în profilul meu.

O zi bună.

26 aprilie 2021