Cum sa-mi dau demisia, daca nu este acceptata cererea?

15 septembrie 2016 135

Buna ziua. Activez in functie administrativa intr-o institutie de invatamint superior privata. Seful acestei institutii nu mi-a semnat cererea de demisie, pe motiv ca sa mai indeplinesc niste sarcini. Am indeplinit sarcinile. Au trecut deja vreo 16 zile. Dar seful a refuzat iarasi sa semneze cererea, zicind sa-mi continui activitatea. Sectia resurse umane nu a inregistrat cererea pe motiv ca nu e semnata de sef. Spuneti-mi va rog, care este procedura legala in asa situatie?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Saut,
Interesantă și stranie situație..)
De fapt, pentru Dvs este importantă înregistrarea cererii de demisie, pentru că anume în raport cu data înregistrării curge termenul de 14 zile, la expirarea căruia, Contractul de muncă se va considera de drept încetat, și respectiv când angajatorul va fi obligat să vă achite... mai detaliat salariul restant, concediile nefolosite, etc.., precum și să vă elibereze carnetul.
Legea nu prevede așa condiție ca cererea de demisie să fie mai întâi semnată de conducător si doar dupa aia să poată fi înregistrată. Așadar acțiunile cancelariei sunt ilegale.
Va sfătui să apelați la serviciile unui executor judecătoresc, care poate să vină să întocmească un proces-verbal de constatare a faptului depunerii de catre Dvs a cererii de demisie la data cutare. Și mai departe facă ce-o vrea...termenul de 14 zile va incepe să curgă.

15 septembrie 2016
Vasile Gavrilița
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte domenii

Bună, Lana.

Conform art. 85 din Codul Muncii (< http://lex.justice.md/md/326757/ >), salariatul are dreptul la desfacerea contractului individual de muncă, din proprie iniţiativă, anunţînd despre aceasta angajatorul, prin cerere scrisă, cu 14 zile calendaristice înainte (curgerea termenului menţionat începe în ziua imediat următoare zilei în care a fost înregistrată cererea). Aşadar,... mai detaliat trebuie să insistaţi ca cererea dumneavoastră să fie înregistrată.

După expirarea termenului indicat mai sus, salariatul are dreptul să înceteze lucrul, iar angajatorul este obligat să efectueze achitarea deplină a drepturilor salariale ce i se cuvin salariatului şi să-i elibereze carnetul de muncă şi alte documente legate de activitatea acestuia în unitate.

Dacă, după expirarea termenului indicat mai sus, salariatul nu a fost de fapt eliberat din funcţie şi el îşi continuă activitatea de muncă fără să-şi reafirme în scris dorinţa de a desface contractul individual de muncă, eliberarea acestuia nu se admite. Prin urmare, trebuie să vă reafirmaţi în scris dorinţa de a demisiona.

În cazul în care aţi parcurs toţi aceşti paşi, iar situaţia nu se schimbă, aveţi dreptul să înaintaţi o acţiune în instanţa de judecată în vederea soluţionării acestei cauze.

O zi bună.

15 septembrie 2016