Cum se achita concedialele acumulate, in cazul incheierii unui contract nou cu acelasi angajator?

26 august 2021 24

Buna ziua. Am demisionat dupa 4 ani ca angajat full-time si fac contract nou flexibil cu aceeasi companie. Concedialele se achita separat pentru contractul vechi, sau continua sa se calculeze cu contract flexibil, cand in loc de 8 h pe zi, poate voi lucra 1-3 h. La moment am 70 zile concediale neplatite, iar angajatorul spune ca nu are de unde sa plătească și trebuie sa aștept. Ce sa fac?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Mihaela Pascal
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Bună ziua.

În conformitate cu prevederile art. 143 din Codul muncii, dacă nu se contestă cuantumul tuturor sumelor ce se cuvin salariatului de la unitate, efectuarea achitărilor se face:

a) în caz de încetare a contractului individual de muncă cu un salariat care continuă să lucreze pînă în ziua eliberării din serviciu... mai detaliat - în ziua eliberării;

b) în caz de încetare a contractului individual de muncă cu un salariat care nu lucrează pînă în ziua eliberării din serviciu (concediu medical, absenţă nemotivată de la serviciu, privaţiune de libertate etc.) – cel tîrziu în ziua imediat următoare zilei în care salariatul eliberat a cerut să i se facă achitările.

În practică însă, achitarea tuturor plăților ce i se cuvin salariatului ce a demisionat, se achită luna următoare împreună cu toate salariile celorlalți angajați.

Îți sugerez să pregătești o reclamație către Inspectoratul de stat al muncii, dacă totuși angajatorul tău întârzie cu plățile ce ți se cuvin.

5 septembrie 2021