Cum se calculează termenul suspendării dreptului de a conduce?

21 ianuarie 2024 3

Bună! Șase ani în urmă am fost condamnat în temeiul a două articole, inclusiv art. 264 CP, la șase ani de închisoare și suspendarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un termen de trei ani. Întrebarea este de când se calculează acest termen de trei ani: de la pronunțarea hotărârii sau de la eliberarea din penitenciar? Recent am ieșit din penitenciar după ispășirea pedepsei menționate. Pot să conduc acum?

Jurist comments 1

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Articolul 651. Privarea de dreptul de a conduce mijloace

de transport sau anularea acestui drept

(1) Privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport sau anularea acestui drept... mai detaliat constă în interzicerea conducerii oricărui tip de mijloc de transport pe drumurile publice.

(2) Privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport poate fi aplicată de instanţa de judecată pe un termen de la 1 la 5 ani.

(3) Anularea dreptului de a conduce mijloace de transport poate fi aplicată de instanţa de judecată, cu redobîndirea ulterioară a permisului de conducere, în modul stabilit de lege.

(4) La aplicarea pedepsei privative de dreptul de a conduce mijloace de transport sau la anularea acestui drept în calitate de pedeapsă complementară la amendă sau muncă neremunerată în folosul comunității, termenul ei se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii, iar la aplicarea ei în calitate de pedeapsă complementară la închisoare, termenul ei se calculează din momentul executării pedepsei principale.

21 ianuarie 2024