Cum se imparte averea cind sotii divorteaza?

11 august 2017 212

Traim impreuna cu sotul meu din 2011. Am fost in concubinaj pina in ianuarie 2017 cind ne-am casatorit oficial. Avem un copil nascut in 2013. In 2015 am cumparat in Chisinau un lot de pamint in comun, adica sintem 2 proprietari deoarece la moment nu eram casatoriti si am facut cu acordul ambilor ca sa fim 2 proprietari ai lotului. Dupa cum am mentionat, in ianuarie 2017 ne-am casatorit oficial si din luna aprilie anul curent am inceput constructia unei case cu bani comuni. La moment vrem sa divortam si sotul doreste sa vindem lotul cu casa si sa impartim banii in mod egal. Eu nu sint de acord sa-l vindem deoarece vreau sa locuiesc acolo. Spuneti, va rog, daca se poate de partajat sau de vindut daca lotul e cumparat inainte de casatorie, iar casa e construita acum in timpul casatoriei. Mentionez ca eu nu as dori vinderea casei si impartirea banilor. Care-i solutia? Sau daca eu nu dau acordul de vinzare, legea ma impune sa vind daca sintem 2 proprietari inainte de casatorie?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii

Potrivit legislației, bunurile deținute de soți până la încheierea căsătoriei (precum și cele dobândite de fiecare din aceștia cu titlu de donație și moștenire) rămân proprietatea personală a acestora. Prin urmare, faptul că v-ați căsătorit (iar apoi divorțat) nu modifică regimul juridic de co-proprietate asupra terenului pe care l-ați dobândit... mai detaliat până la încheierea căsătoriei. Astfel, terenul respectiv nu va fi vizat de procesul de divorț și partaj al averii comune (dobândite în timpul căsătoriei).
Terenul nu poate fi înstrăinat (așa cum dorește soțul) decît cu acordul tuturor coproprietarilor, adică în acest caz, cu acordul Dvs. Soluția (în situația în care doriți să păstrați terenul respectiv) ar fi să răscumpărați cota soțului, mai ales că în virtutea statutului de co-proprietar, aveți drept de preemțiune, adică drept prioritar de a cumpăra cota-parte care aparține soțului la prețul cu care se vinde şi în aceleaşi condiţii.

11 august 2017
Călin Bobeică
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere

Art.361 Cod Civil :
Articolul 361. Modul de împărţire a bunului proprietate
comună pe cote-părţi
(1) Împărţirea bunului proprietate comună... mai detaliat pe cote-părţi se face în natură, proporţional cotei-părţi a fiecărui coproprietar.
(2) Dacă bunul proprietate comună pe cote-părţi este indivizibil ori nu este partajabil în natură, împărţirea se face prin:
a) atribuirea întregului bun, în schimbul unei sulte, în favoarea unui ori a mai multor coproprietari, la cererea lor;
b) vînzarea bunului în modul stabilit de coproprietari ori, în caz de neînţelegere, la licitaţie şi distribuirea preţului către coproprietari proporţional cotei-părţi a fiecăruia dintre ei.
(3) În cazul în care unui dintre coproprietari îi este atribuită o parte reală mai mare decît cota sa parte, celorlalţi coproprietari li se atribuie o sultă.
(4) Împărţirea se efectuează în modul stabilit de lege.
(5) Părţile reale stabilite de instanţă de judecată pot fi distribuite prin tragere la sorţi, după caz.
V-as recomanda totusi sa solutionati amiabil cauza data ,prin gasirea unui numitor comun , achitarea unei sulte spre exemplu , extrajudiciar , in caz contrar procedura este una de lunga durata si destul de costisitoare !
Succese !

11 august 2017