Cumparare apartament

18 septembrie 2018 821

Buna ziua! Ma intereseaza urmatorul aspect: la procurarea unui apartament, ce acte trebuie sa cer de la vanzator ca sa ma asigur ca actele sunt in regula si ca nu este pus in gaj undeva. Care e procedura, va rog? Mă interesează ce putere are recipisa care nu este întărită la notar, dar semnata de comun acord de vanzator si cumparator pentru procurarea apartamentului. Recipisa este scrisa in 2 exemplare pentru cumparator si vanzator, desigur cu martori.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Cristian Papanaga
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor

1. Viitorul vânzător face dovada proprietății prin prezentarea extasului recent din registrul bunurilor imobile. În extras verificați inclusiv subcapitolul- grevarea drepturilor patrimoniale, și trebuie să constatați că nu sunt înscrieri.
2. Puteți solicita și contractul de vânzare- cumpărare prin care a dobândit imobilul sau alte documente ( dacă există) ce atestă... mai detaliat dreptul de proprietatea (ex: extras din hotărârea comisie pentru privatizare a fondului de locuințe).
3. Mergeți neapărat la notar și autentificați contractul. Recipisa , acordul sau martorii nu sunt suficienți pentru ca să mergeți la Oficiul cadastral și să înregistrați dreptul de proprietate. Nu are pueterea necesară și nici suficientă!!!
4. Pentru o calificare corectă ne-ar interesa să vedem ce este indicat în acest document.
-Admitem că ar avea unele elemente ale antecontractului ( promitentul- vânzător se obligă să vândă, iar promitentul- cumpărător să cumpere). Dar antecontractul trebuie să aibă forma autentică ( întărită la notar).
-Admitem că ar cuprinde elementele contractului de vânzare- cumpărare fără respectarea formei autentice.
- Un act juridic care nu este nici vânzare- cumpărare, nici antecontract și posibil să fie dificil constatată intenția părților. Nu vă avantajează deloc această situație.
Pentru primiele 2 situații de mai sus, din ceea ce ați indicat dmn., doar prin instanța de judecată ar fi o soluție să deveniți propritar, dacă cealaltă persoană se opune.

******************************
Codul civil, articolul 213. Efectele nerespectării formei autentice
(1) Nerespectarea formei autentice atrage nulitatea actului juridic.
(2) Dacă una dintre părţi a executat total sau parţial actul juridic pentru care se cere formă autentică, iar cealaltă parte se eschivează de la autentificarea lui notarială, instanţa de judecată are dreptul, la cererea părţii care a executat total sau parţial actul juridic, să îl declare valabil dacă el nu conţine elemente care contravin legii. În cazul acesta, nu se cere autentificarea notarială ulterioară a actului juridic.
(3) Partea care s-a eschivat neîntemeiat de la autentificarea notarială a actului juridic este obligată să repare celeilalte părţi prejudiciul cauzat prin întîrzierea autentificării.

5. Adresați-vă notarului!

Baftă!

18 septembrie 2018
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

Recipisă nu are forța juridică doar în cazul dvs și asta deoarece prevederile art. 212 Cod Civil stipulează faptul că dacă obiect al înstrăinării este un bun imobil, atunci forma autentică este obligatorie.

19 septembrie 2018