Cumpararea unui imobil cand cumparatorul se afla peste hotare

18 iunie 2021 30

Buna ziua. Cumnatul este peste hotare si vrea sa procure o casa in Balti, dar pentru ca nu poate sa vina acum in tara, vrea sa trimita bani (arvuna) mamei si mama sa procure casa in locul lui. Dupa care, intentioneaza ca la revenirea in tara sa dea restul banilor si sa treaca casa pe el. Cum sa procedeze mai corect?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
***
In primul rind este necesar ca sa fie facuta o procura de catre cumparator, pe numele mamei sale, prin care o imputerniceste sa incheie din numele sau atit ante-contractul (sau intelegerea cu privire la arvuna), cit si contractul de vanzare-cumparare, specificând bunul imobil și prețul.
Procura se... mai detaliat poate face la consulatul/ambasada Republicii Moldova din statul de reședință.
Mare atenție la plata arvunei! Conform legii, intelegerea privitor la arvuna (achitată în contul procurării unui imobil) se autentifica notarial, in caz contrar este nulă. Totodată, dacă, din cauza cumpărătorului, nu va avea loc finalizarea tranzacției de vânzare-cumpărare, cumpărătorul pierde suma dată cu titlu de arvună și nu o poate pretinde înapoi.
Totodată, pot fi cazuri când vânzătorul (sau agentul imobiliar) propune să ia arvuna doar în schimbul unei recipise simple (fără autentificare notarială). În aceste cazuri, din perspectiva cumpărătorului, există și plusuri dar și minusrui: Cumpărătorul va putea pretinde înapoi banii dați ca arvună (chiar dacă nefinalizarea tranzacției de vânzare-cumpărare se datorează vinei acestuia), însă cumpărătorul nu îl va putea obliga pe vânzător să îi vândă ulterior imobilul respectiv, adică vânzătorul se poate răzgândi între timp fără a risca cu ceva.
Nu în ultimul rând, Vă recomand să arătați actele aferente imobilului unui jurist, înainte de semnarea contractelor, astfel încât să evitați riscurile juridice.
Succes!

19 iunie 2021