Cumpărarea unui imobil cu achitarea unui avans

28 decembrie 2020 73

Bună ziua. În vara anului 2020, am decis să cumpărăm o casă la noi în sat și respectiv eram în căutare de case care sunt de vânzare. Un proprietar a venit la noi cu propunerea sa vedem casa acesteia pe care dorea s-o vândă. La prima vedere, casa ne-a convenit și am hotărât că o cumpărăm. Doamna ne-a spus că are și alți potențiali cumpărători. Chiar în ziua când am văzut casa, am convenit cu vânzătorul să-i dăm o parte din banii pentru casă (jumătate din preț), iar vânzătorul să ne dea o recipisă că a primit acești bani. Când am început să facem actele de vânzare-cumpărare, au apărut surprizele. Vânzătorii nici nu aveau acte pe casă, deoarece nu a fost înregistrată în modul cuvenit în registrul bunurilor imobile. Prin urmare, ne-am răzgândit și nu mai vrem să cumpărăm casa, însă proprietara zice că suma achitată de noi este avansul și că nu ne-o întoarce. Avem recipisa că am achitat 10.000 € semnată de vânzător. Doamna totuși nu vrea sa întoarcă banii. Spuneți-ne, vă rog, ce putem face în cazul acesta? Este vorba de o sumă foarte mare de bani.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Victoria, bună ziua!

Întâi de toate este necesar să-i adresați o notificare prin care cereți persoanei respective restituirea integrală a sumei în termen de 7 zile, cu mențiunea că la scurgerea termenului acordat vă adresați în instanța de judecată.

În cazul în care nu vi se restituie banii trebuie să vă adresați... mai detaliat în instanța de judecată.

Actul juridic semnat cu vânzătorul este nul, deoarece nu este autentificat notarial dupa cum dispune Codul civil.

Articolul 323. Forma autentică a actului juridic
Forma autentică a actului juridic este obligatorie:
a) dacă actul juridic are ca obiect înstrăinarea bunurilor imobile sau grevarea acestora cu drepturi reale limitate, cu excepţia cazurilor prevăzute expres de lege....

Articolul 324. Efectele nerespectării formei autentice
(1) Nerespectarea formei autentice atrage nulitatea actului juridic.


Succes!

30 decembrie 2020