Daca copilul a implinit 20 ani, mai ai dreptul sa ceri pensie alimentara?

6 iunie 2020 94

Buna. Tatăl, fără a fi căsătorit, a dat copilului numele lui de familie. Acum acel copil are mai mult de 20 ani, iar mama acestuia abia acum l-a dat în judecata pentru pensie alimentara si a castigat procesul. Executorul judecătoresc a sechestrat mașina. Pana la ce vârstă ai dreptul sa ceri pensia alimentara?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna
In dependență de situație, urmeaza a studia ce spune hotarirea instanței de judecată, este persoana sau nu apta de munca, este student, are necesitatea de îngrijire specială ... .
Regula generală ca pensia alimentară se incaseaza pentru minori pina la împlinirea vârstei majoratului, iar in cazuri speciale pe o perioada... mai detaliat extinsa se incasea, doar ca nu fara limită.

Obligaţia părinţilor de a-şi întreţine copiii
(1) Părinţii sînt obligaţi să-şi întreţină copiii minori şi copiii majori inapţi de muncă care necesită sprijin material.
(2) Modul de plată a pensiei de întreţinere se determină în baza unui contract încheiat între părinţi sau între părinţi şi copilul major inapt de muncă.
(3) Dacă lipseşte un atare contract şi părinţii nu participă la întreţinerea copiilor, pensia de întreţinere se încasează pe cale judecătorească, la cererea unuia dintre părinţi, a tutorelui copilului sau a autorităţii tutelare teritoriale.

Dreptul copiilor majori inapţi de muncă la pensie de întreţinere
(1) Părinţii sînt obligaţi să-şi întreţină copiii majori inapţi de muncă care necesită sprijin material.
(2) În caz de litigii privind achitarea pensiei de întreţinere, instanţa judecătorească stabileşte cuantumul acesteia pentru copiii majori inapţi de muncă într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială, de alte circumstanţe importante.

8 iunie 2020