Daca divortez - am dreptul la pensie alimentara?

21 martie 2017 47

Am 40 ani, 5 copii (21, 15, 12, 8, 6, ani). Sotul este invalid grupa 3. A lucrat 10 ani in Rusia, la moment este in Moldova. Daca divortez - am dreptul la pensie alimentara?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Alexandr Tuceac
  • Avocat
  • Dreptul muncii
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul civil

Da.

Pensia alimentara este intâlnită în lege sub noţiunea de „pensie pentru întreţinere”, aceasta reprezintă o obligaţie pe care legea o impune părinţilor pentru a-şi întreţine copiii minori şi copiii majori inapţi de muncă care necesită sprijin material.

Codul Familiei la art. 75 stabileşte ca Pensia de întreţinere pentru copilul minor se... mai detaliat încasează din salariul şi/sau din alte venituri ale părinţilor în mărime de 1/4 – pentru un copil, 1/3 – pentru 2 copii şi 1/2 – pentru 3 şi mai mulţi copii. Cuantumul cotelor stabilite poate fi micşorat sau majorat de instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părinţilor, de alte circumstanţe importante. În cazul în care unii copii rămîn cu un părinte, iar alţii – cu celălalt, pensia de întreţinere plătită în favoarea părintelui mai puţin asigurat se stabileşte într-o sumă bănească fixă.

În cazurile cînd părintele care datorează întreţinere copilului său are un salariu şi/sau alte venituri neregulate sau fluctuabile ori primeşte salariu şi/sau alte venituri, total sau parţial, în natură, ori nu are un salariu şi/sau alte venituri, precum şi în alte cazuri cînd, din anumite motive, încasarea pensiei de întreţinere, sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri, este imposibilă, dificilă sau lezează substanţial interesele uneia dintre părţi, instanţa judecătorească poate să stabilească cuantumul pensiei de întreţinere într-o sumă bănească fixă plătită lunar sau, concomitent, într-o sumă bănească fixă şi sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri.

21 martie 2017